Alo!

Pada cena svinjetine!

- M. K.

Zbog afričke kuge svinjsko meso neće poskupeti, tvrde stručnjaci i navode da bi cena svinjetine u nekom trenutku jedino mogla da ide dole.

Agroekonom­ista Milan Prostran navodi da zbog afričke kuge neće doći ni do kakvih drastičnih cenovnih turbulenci­ja.

- Može doći do smanjenja cena zbog zabrane izvoza jer deo količina koji je namenjen izvozu naročito u ove zemlje s kojima najviše i trgujemo u okruženju - BIH, Makedonija i Crna Gora, a koje su uvele zabranu uvoza iz Srbije, ostaće u našoj zemlji. Takođe, kad je reč o samim proizvođač­ima, oni će doći u situaciju da im pada cena živih svinja, a to kasnije može da uzrokuje nižu cenu mesa - pojašnjava Prostran.

Ona navodi da bi moglo da dođe i do smanjene tražnje svinjskog mesa.

- Iako nema opasnosti po ljude, verujem da će se potrošači, više psihološki, uzdržavati od potrošnje tog mesa dok ne steknu poverenje ili ne dobiju neke informacij­e koje garantuju da je to stoprocent­no ispravno i da ne treba strahovati - kaže Prostran.

On ističe i da će u nekom dalje periodu sve zavisiti od toga da li će afrička kuga ostati na četiri žarišta kod Mladenovca ili će se širiti.

- Ako se bude širilo, posledice mogu biti razno. Lično, ne očekujem veće promene na štetu potrošača, samo može da ide u prilog potrošača, ali ide na štetu proizvođač­a ako dođe do smanjenja

potrošnja, smanjenja cene živim svinjama i drugo - ističe Prostran.

Afrička svinjska kuga potvrđena je u tri sela kod Mladenovca. Reč je o visokozara­znoj bolesti za koju ne postoje ni vakcina, ni lek. Od nje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi i druge vrste životinja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia