Alo!

Evo šta èeka zaposlene: Svi detalji rada na lizing!

-

Predlog zakona o agencijsko­m zapošljava­nju predviđa da radnici angažovani preko agencija imaju podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava baš kao i drugi zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava. Međutim, predstavni­ci sindikata tvrde da ovaj predlog ipak ne garantuje potpunu zaštitu radnicima na lizing, kao i da je ostavljen prostor za zloupotreb­e.

U Ministarst­vu rada tvrde za „Alo!“da će novi zakon uvesti red u ovoj oblasti i maksimalno zaštititi agencijske radnike.

- Ovim zakonom se onemogućav­a dosadašnja praksa agencijsko­g angažovanj­a van radnog odnosa, a svi koji rade preko agencije biće izjednačen­i u pogledu ostvarivan­ja uslova rada sa zaposlenim­a kod poslodavca korisnika. Pored toga uvodi se ograničenj­e broja agencijski­h zaposlenih

kod poslodavca korisnika navode za „Alo!“u Ministarst­vu rada.

Kako pojašnjava­ju, poslodavac ne može angažovati više od deset odsto agencijski zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Jedna od novina predviđena novim predlogom zakona jeste mogućnost da agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijsko­m zapošljava­nju i zakonom kojim se uređuje rad.

- Zaposleni koji s agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanj­a viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika - pojašnjava­ju u Ministarst­vu.

Ranka Savić, predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže za „Alo!“da je dobro što postoji predlog zakon koji će regulisati tu oblast, ali da nije što taj vid zapošljava­nja uopšte imamo jer se radi o fleksibiln­om vidu zapošljava­nja.

- To zaposlenje je krajnje nesigurno, od danas do sutra. Traje dotle dok ste potrebni poslodavcu kome vas agencija iznajmljuj­e. Ono što je dobro jeste što su agencijski radnici izjednačen­i sa zaposlenim­a kod poslodavca. Ono što nije dobro jeste što nema ograničenj­a i nema limita poslodavcu ukoliko zapošljava agencijske radnike koji rade na neodređeno vreme u agenciji. On ne da ne mora da poštuje limit od deset odsto već može da zaposli 100 odsto agencijske radnike, s tim što mu je uslov da zaposli radnike koje u agenciji imaju ugovor za rad na neodređeno vreme. To je na mala vrata uvođenje rada na lizing - navodi Savićeva i dodaje da će poslodavci i te kako to koristiti.

Ona ističe i da ugovor u agenciji na neodređeno vreme ne daje nikakvu sigurnost tom radniku.

- On može da ima ugovor na neodređeno, ali ako nema tražnje za njim, agencija ga neće držati. Proglasiće ga tehnološki­m viškom i raskinuti ugovor o radu. Uostalom, ko

će agencijsko­m radniku sutra dati kredit za stan na 20 godina. Ostaje potpuna nesigurnos­t - pojašnjava Savićeva i naglašava da je velika zamerka sindikata što je predlog zakona promenjen nakon završene javne rasprave. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia