Alo!

Patrijarh iskulirao amerièke vladike!

Irinej odbio da ode na proslavu u San Gabrijelu koju organizuju antiruski episkopi

-

Episkopi iz Amerike (Maksim, Irinej Dobrijević, Longin), koji su počeli da prave crkvu unutar crkve kada su nedavno bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC formirali poseban episkopski savet SPC za SAD, koji ima i sopstveni ustav i sva neophodna akta za samostalno funkcionis­anje, zakazali su veliku proslavu povodom 800. godišnjice autokefaln­osti SPC.

Proslava će početi 30. avgusta u Kalifornij­i, tačnije u Hramu Svetog Save u San Gabrijelu, a pompezno su najavili da će na taj takozvani crkveno-narodni sabor, koji će trajati tri dana, doći i Irinej, poglavar SPC. Međutim, kako saznajemo, od toga neće biti ništa jer je patrijarh odlučio da se tamo ne pojavi...

- Time će im biti poslata jasna poruka... Delovanje vladika iz Amerike nikako mu se ne dopada u poslednje vreme, formiranje njihovog saveta samo je bila kap koja je prelila čašu. U prilog tome svedoči to što je u julu odustao od odlaska na proslavu u Čikagu, iako je njegov dolazak bio najavljen iz Eparhije srednjozap­adnoamerič­ke - kaže naš izvor iz vrha Crkve.

On dodaje da će proslavu umesto patrijarha najverovat­nije uveličati mitropolit Amfilohije i još nekolicina episkopa bliskih njemu.

- Liturgije na tom saboru sa našim vladikama služiće i neki carigradsk­i episkopi i sveštenici, što mnogi u SPC tumače kao jasno okretanje leđa ruskoj crkvi, koja je uvek bila uz nas. U sklopu zabavnog dela programa nastupiće Ivan Milinković, bivši pevač grupe „Legende“- navodi naš izvor.

Verski analitičar Željko Injac zaključuje da je suludo da „svaka grupa vladika pravi svoju proslavu povodom istog velikog jubileja“.

- Umesto ovih separatnih proslava jubileja autokefaln­osti SPC, bilo bi pametnije da se svi episkopi SPC nađu na jednoj centralnoj proslavi u Beogradu ili nekom manastiru u Srbiji, ma koliko bili podeljeni. Ovako samo dolivaju ulje na vatru i potvrđuju dosadašnje pisanje medija o podelama u SPC - rekao je analitičar za „Alo!“. J. Đ.

 ??  ?? Longin Krčo Irinej Dobrijević Maksim Vasiljević Poglavar SPC odustao od odlaska u SAD jer je nezadovolj­an ponašanjem tamošnjih episkopa
Longin Krčo Irinej Dobrijević Maksim Vasiljević Poglavar SPC odustao od odlaska u SAD jer je nezadovolj­an ponašanjem tamošnjih episkopa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia