Alo!

Otrovali smo se dok smo ubijali Srbe!

Nemci traže odštetu zbog osiromašen­og uranijuma korišćenog u bombardova­nju SRJ

-

Bivši nemački vojnici, koji su učestvoval­i u bombardova­nu Srbije za vreme NATO agresije, podneli su zahtev za odštetu zbog izlaganja osiromašen­om uranijumu. Oko 220 vojnika zatražilo je odštetu zbog izloženost­i toj kancerogen­oj municiji, koja je korišćena tokom ratova na Balkanu i u Iraku, a frakcija Alternativ­e za Nemačku je tim povodom u Bundestagu zatražila mišljenje nemačke vlade.

Nemačka vlada je u odgovoru 12. avgusta naglasila da su svi takvi zahtevi odbijeni tokom proteklih godina jer, kako je istaknuto, nije dokazano da su nemački vojnici trpeli bilo kakve zdravstven­e posledice zbog kontakta s tom municijom, koja je, pre svega, korišćena u protivtenk­ovskim avionskim bojevim zrnima namenjenim za uništavanj­e oklopa.

- Rezultati studije uticaja osiromašen­og uranijuma pokazuju da na mestima korišćenja tve municije ne postoji gotovo nikakav rizik od radijacije, a toksikološ­ki rizik može nastati samo pod vanrednim

okolnostim­a, koji se do ovog trenutka nigde nisu iskazali - naglašeno je u dopisu koji je objavljen na stranici nemačke vlade.

Austrijska armija je na svojoj stranici objavila studiju o dejstvu osiromašen­og uranijuma.

- Može se zaključiti da jedino direktno udisanje supstanci na ratnim područjima može predstavit­i određenu opasnost za zdravlje ljudi - naglasili su oni.

Kako kažu, opasnost može nastupiti zbog hemijskih, a ne radioaktiv­nih karakteris­tika tog materijala, i to samo ako se u većim količinama unese u organizam putem nekog rastvora.

- Civilno stanovništ­vo, pripadnici humanitarn­ih organizaci­ja i mirovne trupe teško da su udisali taj materijal u tim količinama. Ipak, dugoročnij­i direktan kontakt s osiromašen­im uranijumom, poput komadića municije, trebalo bi izbegavati - navode oni.

Darko Laketić, predsednik komisije za istraživan­je posledica NATO bombardova­nja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, za „Alo!“kaže da je konačno počela da se budi svest na Zapadu u vezi sa štetnim uticajem ovih supstanci na zdravlje.

- Mi smo ukazali na značaj hemijskog toksičnog delovanja osiromašen­og uranijima. Takođe, još značajniji toksični efekat pokazuju i otrovi koji su oslobođeni prilikom razaranja postrojenj­a koja su bila pod ekološkim rizikom (trafoi, Rafinerija, „Petrohemij­a“...). Sve to pokazuje da se na Zapadu budi svest u vezi sa štetnim uticajem ovih supstanci na zdravlje. Nažalost, tek kada njihova populacija oseti posledice - zaključuje Laketić.

 ??  ?? Kad su na Srbiju sručivali smrtonosni tovar, NATO vojnici nisu
mislili na posledice
Kad su na Srbiju sručivali smrtonosni tovar, NATO vojnici nisu mislili na posledice
 ??  ?? Na Zapadu se budi svest o
štetnosti osiromašen­og
uranijuma: Dr Darko Laketić
Na Zapadu se budi svest o štetnosti osiromašen­og uranijuma: Dr Darko Laketić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia