Alo!

Hrvatski kralj kokaina voli Gavrila Principa!

Petočlana narko-grupa koja je uhapšena na jedrilici u blizini Azorskih ostrva radila je za mafiju iz Hrvatske

-

Otac i sin Mirko (66) i Dragan Đanković (39), koji su uhapšeni u Šidu zbog šverca 800 kilograma kokaina, nađenog na jedrilici nasred Atlantika, pali su na prvom poslu s drogom!

Kako „Alo!“saznaje, oni su za prebacivan­je droge iz Južne Amerike u Evropu angažovali iskusnog zemljaka Vladislava Funštajna (45), koji je radio za Majkla Dokovića, čoveka sa više identiteta, poznatog kao „hrvatski El Čapo“.

Na jedrilici u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu otkrivena je i uhapšena grupa koja je krijumčari­la drogu iz Južne Amerike. Na plovilu je pronađeno oko 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće, vrednosti oko 50 miliona evra. Uhapšena su tri člana posada, Rus Sergej Rašokin

(48), Meksikanac Emanuel Alehandro (24) i Srbin Vladislav Funštajn iz Erdevika kod Šida. Istovremen­o, u Srbiji su uhapšeni Mirko i Dragan Đanković zbog sumnje da su im bili logistička podrška.

- Otac i sin su bili potpuni anonimusi! Nisu poznati u svetu kriminala. Ovo im je bio prvi posao s drogom, kojim su hteli da zarade velike pare. Povezali su se sa ljudima iz tog posla, a Dragan je na društvenim mrežama objavljiva­o fotografij­e i hvalio se putovanjim­a širom sveta, kao i meksičkom vizom! Pošto nisu imali iskustva, angažovali su Funštajna da vodi ovu isporuku i prebaci drogu - navodi naš izvor i dodaje da je Funštajn već imao dosije zbog droge.

- Pao je sa 100 kilograma marihuane, a 2015. je u Hrvatskoj osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 4.650 evra. Uhapšen je prilikom primopreda­je marihuane, koju je nosio u koferu i rancu. Njegova ćerka je poznati model i manekenka - kaže naš sagovornik.

Otac i sin Mirko i Dragan Đanković iz Šida su potpuni anonimusi, nisu poznati u svetu kriminala

ISTRAGA

Osim petorice uhapšenih, srpska policija traga za još jednom osobom.

- Funštajn je iskusni moreplovac i ranije je plovio uglavnom pod hrvatskom zastavom. Muškarac za kojim se traga je glavna karika, a sumnja se da su se Đankovići preko njega povezali s Funštajnom. On ih je navodno spojio i sa ekipom iz Crne Gore, a ima nagoveštaj­a da je zaplenjeni kokain trebalo da stigne u Crnu Goru, a potom da se rastura dalje. Sumnja se da je tovar droge pripadao hrvatskoj mafiji, kojoj je Funštajn bio blizak - tvrdi naš sagovornik.

Kako saznaje „Alo!“, sva trojica srpskih državljana radila su za „hrvatskog El Čapa“.

- Otac i sin su angažovali

Funštajna kako bi zapravo „El Čapovu“isporuku preneli iz Južne Amerike u Evropu. Šef hrvatskog podzemlja i glavni čovek za isporuke kokaina je poznat kao „hrvatski El Čapo“, a važi za čoveka sa više lica I lažnih imena - navodi naš izvor.

Španska policija je ključne informacij­e o ovoj pošiljci dobila od naše policije.

- Naši su najpre dobili informacij­e o pošiljci i ljudima koji su uključeni u to. Počeli su da ih prate i proveravaj­u. Dobili su informacij­e da su tri Srbina u Meksiku kupila jedrilicu, koju su potom prepravlja­li. Presretanj­em razgovora, saznali su i tačnu rutu kojom će se kretati i to dojavili Špancima - otkriva naš izvor. N. GAVRILOV - E. SADIKU

 ??  ?? Paketi droge sa likom Gavrila Principa
Paketi droge sa likom Gavrila Principa
 ??  ?? Vladislav Funštajn
Vladislav Funštajn
 ??  ?? Sergej Rašokin
Sergej Rašokin
 ??  ?? Emanuel Alehandro
Emanuel Alehandro
 ??  ?? Mirko Đanković
Mirko Đanković
 ??  ?? Dragan Đanković
Dragan Đanković
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia