Alo!

Muti kako tebi odgovara!

Vodič za kupovinu kuhinjskog miksera u skladu sa vašim potrebama

-

Kvalitetan mikser osnovna je oprema svake kuhinje. No, nisu svi mikseri isti i nemamo svi iste potrebe i očekivanja. Štapni, stoni ili ručni… Podela je jasna, ali opet koji odabrati? Kako biste se odlučili koji je mikser najbolji za vas, najpre razmislite za šta konkretno želite da ga koristite i prilagodit­e ga svojim potrebama kako biste uštedeli vreme, a i olakšali svakodnevn­o kuvanje.

Štapni

Štapni mikser je tu za one koji maksimalno žele da uštede vreme, ali i smanje količinu suđa za pranje. On će zameniti glomazne uređaje poput blendera i u svega nekoliko sekundi pripremiti prelive za salatu, dečju hranu ili smutije. Osim toga, lako se čisti i zauzima malo prostora.

Ručni

Ručni mikser idealan je za lagane zadatke poput pravljenja šlaga od slatke pavlake, snega od belanaca ili pirea. Ne zauzima puno prostora, jednostavn­o se priprema za korišćenje, ali isto tako se lako čisti i odlaže kada nam više nije potreban. Ne košta puno, ne troši mnogo struje i lako se održava. Prednost je i to što se može koristiti u bilo kojoj činiji.

Sa posudom

Malo je toga sa čime se mikser s posudom ne može nositi. Dolazi s posudom, većih je dimenzija, često ima drastično više funkcija od običnih miksera i idealan je za pripremanj­e više poslastica u jednoj turi. Snažniji je od ručnog miksera. Osim za standardni­h smesa, pogodan je i za mešenje glatkog testa. Većina njih dolazi s mnogo više brzina. Takođe, neki mikseri s posudom su spoj više uređaja u jednom, pa tako u njemu možete praviti sladoled, usitniti led ili pripremati sokove...

Važne karakteris­tike

Brzina

Većina miksera, pogotovo ručnih, dolazi sa tri brzine. Napredniji mikseri s posudom ponekad imaju više od deset brzina, pa iako ima situacija u kojima je to izuzetno praktično, većina nas odlično će se snaći samo sa tri.

Jačina

Ručni mikseri su najčešće jačine između 250 W i 1.500 W, ali testiranja i recenzije su pokazali da snaga miksera nema značajan uticaj na to koliko dobro meša. A to znači da se ne morate brinuti ako zbog ograničeno­g budžeta morate da kupite slabiji mikser koji troši manje struje - velike su šanse da će raditi bolje od onih koji troše 1.500 W.

Materijal

Većina miksera, pogotovo ručnih, izrađena je od plastike. Iako će vas takvi mikseri izvrsno služiti, postoje i uređaji malo boljeg kvaliteta. Ako vam ne smeta da potrošite koji dinar više, odlučite se za mikser od nerđajućeg čelika - stabilniji je i dugotrajni­ji.

Veličina

Ako kupujete mikser s posudom, obratite pažnju na njenu veličinu. U proseku vam treba posuda obima od pet litara. Takva posuda je idealna za osobe koje uglavnom pripremaju manje količine hrane. Ako kupujete ručni mikser, posudu ćete morati da kupite posebno. Probajte da pronađete posudu s gumom na dnu koja će sprečiti klizanje činije dok u njoj mutite.

Testiranja i recenzije pokazali su da snaga miksera nema značajan uticaj na to koliko dobro meša

Ako kupujete mutilicu s posudom, obratite pažnju na njenu veličinu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia