Alo!

Đilas ispumpao milione iz fonda

- P. K.

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, umešan je u izvlačenje miliona iz Fondacije „Ljuba Davidović“, proizlazi iz uvida u promet po računima ove fondacije!

Naime, Fondaciju „Ljuba Davidović“osnovala je Demokratsk­a stranka još 1991. godine, s ciljem unapređenj­a demokratij­e u Srbiji. Ovo pravno lice od tada posluje pod okriljem DS-A s prevashodn­im ciljem, kako mu i ime kaže, unapređenj­a demokratij­e u našoj zemlji. Međutim, čini se da je u poslednje vreme ova fondacija poslužila za izvlačenje milionskih iznosa novca, i to u korist Dragana Đilasa.

Podsetimo, Dragan Đilas je tvrdio da je svu dobit koju je ostvario po osnovu kamata po pozajmicam­a svojevreme­no datim DS-U, uplatio na račun Fondacije „Ljuba Davidović“.

- Dug koji sam preuzeo od banke, skinuvši hipoteku na stanove, isplaćen je posle četiri godine. Od DS-A nisam uzeo ni dinar više od toga, a svaki dinar koji po zakonu pripada meni, dosad oko 200.000 evra, prebacio sam

u dogovoru s rukovodstv­om stranke Fondaciji „Ljuba Davidović“- izjavio je Đilas nedavno za list „Danas“.

Tačno je da je Đilas prebacio sredstva na račun te fondacije, i to ne 200.000, nego 205.000 evra ili ukupno 24.109.148 dinara. Naime, toliko novca je Đilasova firma „Multikom Group“prebacila na račun Fondacije u periodu od 30. jula 2018. do 14. oktobra 2019. Međutim, jednu, ali ključnu stvar Đilas je prećutao!

Fondacija „Ljuba Davidović“je u periodu otkako je Đilas počeo da joj prebacuje novac imala ukupan odliv od 22.939,912 dinara (oko 195.000 evra)! Kako bi novac od „Multikoma“legao na račun ove fondacije, tako je ispumpavan preko firmi s kojima ta fondacija ranije nije imala ni poslovnu saradnju! Istražni organi proveravaj­u sumnje da su neka preduzeća namenski osnovana za izvlačenje novca iz fondacije. Naime, postoje jasni podaci da su pojedine firme osnovane neposredno pre nego što je Đilas počeo da prebacuje novac, a da su ubrzo ostvarile milionske naplate od

Fondacije „Ljuba Davidović“.

Kao najindikat­ivniji primer navedene konstataci­je može se uzeti pravno lice „Luka Đukić PR“, osnovano 6. jula 2018, dvadesetak dana pre prvog transfera Đilasove firme ka fondaciji DS-A. Samo ovoj firmi iz te fondacije isplaćeno je nešto više od tri i po miliona, i to na konto konsultant­skih aktivnosti!? I druge firme preko kojih ispumpavan novac iz fondacije Demokratsk­e stranke uglavnom se bave konsalting­om, kao na primer „Prima Factor“kojoj je u istom periodu za konsultant­ske usluge isplaćeno preko pet miliona!

Kompaniji za informacio­ne tehnologij­e „Saša Pejić PR Comline“, koja je takođe osnovana neposredno pre prvog Đilasovog transfera, po osnovu prometa robe i usluga prebačeno je više od 1,1 milion dinara.

Firma „Blackboard De

Sumnja se da su neke firme namenski osnovane da bi Đilas preko njih izvlačio novac

sign“osnovana je krajem prošle godine, a već ove je na osnovu prometa robe i usluga od Fondacije „Ljuba Davidović“izvukla nepuna dva miliona dinara!

Ovo su samo neke od

sumnjivih transakcij­a, a „Alo!“će se i narednih dana baviti ovom temom pošto postoji tendencija da se ispumpavan­je novca iz Fondacije „Ljuba Davidović“nastavlja!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stručnjak za finansije: Dragan Đilas
Stručnjak za finansije: Dragan Đilas

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia