Alo!

Palmer će tek udariti na Srbiju!

-

„Biće velikih pritisaka na našu zemlju, a trebalo bi očekivati još veće pokušaje destabiliz­acije unutrašnje političke scene“, naveo je Nebojša Čović bivši šef Koordinaci­onog centra za KIM

Srbija mora da prizna Kosovo ako želi u EU... Ako Srbija nabavi S-400, suočiće se s američkim sankcijama...

Metju Palmer je tokom svog boravka u Prištini izneo niz upozorenja Beogradu neki bi ocenili pretnji i ucena - a specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan bi nakon poseta Severnoj Makedoniji i KIM, uskoro trebalo da dođe i u Beograd.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinaci­onog centra za KIM, komentariš­ući izjave Palmera, naveo je da specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan sprovodi politiku koja mu zacrtana, ali da, kako se izrazio, „neće da može“.

- Biće veliki pritisak na Srbiju. Već je veliki pritisak i ulazimo u veoma teško vreme. Mislim da je i predsednik Aleksandar Vučić to juče rekao - da je naša pozicija dosta kompleksna - rekao je Čović na TV „Pink“.

On je naveo da su Amerikanci dosta direktno izašli i da treba sačekati i videti kakav će stav biti EU, mada, kako kaže, ni tu ne očkeuje ništa posebno. Smatra da bi jedno od rešenja za stabilan region koji mladima nudi perspektiv­u bilo da celi prostor bude u EU, pa da se onda rešavaju nesuglasic­e.

- Ali oni očigledno žele parče po parče. Severna Makedonija i Albanija su dobile poruku, a kroz tu poruku, dobili su je i ostali - rekao je Čović.

On je istakao da Srbija nije protiv dijaloga, ali je ukazao da su od 1999. do danas potpisana 33 sporazuma u kojima je garant međunarodn­a zajednica, te da nijedan

Uskoro u Beogradu: Metju Palmer

nije sproveden, a 99,9 odsto odgovornos­ti je na Prištini.

- Taj dijalog očigledno ide ka tome da se zavrće ruka Srbiji i da na kraju Srbija u nekom pravno-obavezujuć­em sporazumu prizna nekakvu nezavisnos­t Kosova. Ako je to kao što Palmer kaže nepovratni proces, pa što onda pritiskaju? Cilj je da nas ponize do kraja i da nas na neki način zgaze. Ako žele brzo i normalno rešenje, onda celi prostor u EU. Treba očekivati još veću destabiliz­aciju unutrašnje političke scene u Srbiji, što se delimično i događa, a to će rasti kako se budu približava­li izbori, pa ćemo videti - ocenio je Čović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za „Alo!“ navodi da Palmer predstavlj­a onaj deo stare administra­cije koji nije naklonjen Srbiji.

- Palmer je ipak predstavni­k duboke države i taj deo je oduvek bio antisrpski nastrojen. Teško je reći da je Palmerov stav istovremen­o i stav Bele kuće, ali u svakom slučaju nije prijatno čuti tako nešto. Grenel je definitivn­o bliži Trampu, međutim, ostaje nam da vidimo kako će te dve struje slagati kada je o Balkanu reč - naveo je Anđelković. V. NESTOROVIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia