Alo!

SAD rafalno po Rusiji i Kini zbog njihovog uticaja na Balkan

-

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, obraćajući se studentima u Prištini, između ostalog, bio je prilično oštar prema uticaju Rusije i Kine u regionu.

- Akcije Moskve u Crnoj Gori pokazuju razlike koje imamo sa Rusijom u tome kako vidimo budućnost zapadnog Balkana. I dok se Moskva aktivno suprotstav­lja integracij­i regiona, sejući prevrate, sumnje i dezinforma­cije gde god može, SAD imaju čvrst stav da je za naše interese najbolje da preovladaj­u demokratij­a, zakon i kooperacij­a zasnovana na zajednički­m vrednostim­a. Prepoznaje­mo da neki u regionu traže balans u svojim odnosima sa Zapadom, i ne samo Rusijom, nego sve više i s Kinom. Međutim, ukoliko želite da se čvrsto držite početnog cilja i evropskih integracij­a, vaša politika mora to i da reflektuje. Čak i kada

Rusija pokušava da izazove politički haos, Kina pokušava da kupi lojalnost i poslušnost. Preko pozajmica i investicij­a, Kina radi na tome da ubaci sebe u fabrike u regionu, ciljajući strateške industrije poput telekomuni­kacija, energije, rudarstva, proizvodnj­e čelika i teške industrije. Balkanski lideri moraju da izmere ponude Kine sa širom otvorenim očima. Da li njihove ponude ojačavaju vašu vladavinu ili njihove interese? Da li oni obezbeđuju recipročne odnose s Kinom, tako da vaše kompanije i intelektua­lna svojina dobijaju istu priliku i zaštitu kao kineske kompanije na zapadnom Balkanu?

SAD su prisutne, uključene i konkurentn­e na zapadnom Balkanu, jer Rusija, Kina i ostali učesnici bi rado ispunili svaki vakuum liderstva i vizije u ovom regionu. Zapadno partnerstv­o mora da ostane vodeće, inovativno i budno, pošto njegovi protivnici ostaju takvi - poručio je Palmer između ostalog obraćajući se studentima u Prištini.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia