Alo!

Ko se venča u Lukovskoj banji, dobija i posao

-

Ako ste već odavno prestali da sanjate srpski san o sigurnom poslu i svakodnevn­om uživanju u dobroj hrani i piću, ali i brčkanju u vodi koja isceljuje, „Alo!“će vas uveriti da je ovakav život u Srbiji i te kako realna stvar!

Naime, na istočnim padi nama Kopaonika, na seve rozapadu opštine Kuršumli ja, u Lukovskoj banji, svako onaj ko sretne srodnu dušu i sa njom ode pred matičara, automatski dobija posao, ali i besplatno svadbeno veselje!

Da nije reč o šarenoj laži, za „Alo!“objašnjava Marko Ga šić iz AD „Planinka“Kuršum lija, u čijem sastavu je već ne koliko godina i ova čudotvor na banja u koju gosti dolaze iz svih delova Srbije, ali i sveta, pre svega zbog izvora termal ne vode.

- Ko se zaljubi u nekog meštanina ili meštanku Lukovske banje i zakaže svadbu u našem mestu, garantujem­o mu zaposlenje i besplatno svadbeno veselje. Naša ponuda je već nekoliko godina otvorena i pokazalo se da je mnogima primamljiv­a - s osmehom nam objašnjava Marko.

Naš sagovornik ističe da su svi oni koji su u Lukovsku banju došli kako bi promenili život iz korena, ubrzo to i učinili. A kako i ne bi, kada se baš u ovom lečilištu pre osam vekova opuštao i kralj Milutin lično.

- Kada nađu bračnog druga iz Lukovske banje, naši novi stanovnici gotovo da nemaju briga. Uživaju u obilju izvora mineralnih voda, netaknutoj prirodi šumovitog Kopaonika i čistom planinskom vazduhu, a i mogu da se pohvale u starom kraju da su postali stanovnici banje koja je sa svojim 681 metrom nadmorske visine najviša u Srbiji - objašnjava Gašić.

Možda baš zbog ovakvih mera socijalne politike, za raz liku od svih udaljenih seoskih sredina i mesnih zajednica na području kuršumlijs­ke opšti ne, jedne od najnerazvi­jenijih u zemlji, žitelji Lukovske ba nje, njih oko 200, ne razmiš ljaju o odlasku. Naprotiv, tre nutno u Lukovskoj banji nema nezaposlen­ih! Osim što rade u hotelima, većina njih se i izvan radnog vremena bavi i priva tnim ugostitelj­stvom, pošto se u banji uvek traži krevet više.

Naime, osim radno sposob nih meštana, koji su se uglav nom kvalifikov­ali za usluge u turizmu i zdravstvu, i mladi, po preporukam­a menadžment­a banjskih hotela, završavaju baš škole za ova zanimanja.

Ne samo da se ne sele iz ba nje već se beleži porast broja stanovnika jer je sve više mla dih bračnih parova koji ovde zasnivaju porodice.

Da se ovo mesto može slobodno nazvati i srpskim Te nerifima, pokazuje i trenutna atmosfera koja vlada u Lukovs koj banji. Naime, kako se uve rila ekipa „Alo!“i na početku novembra sve vrvi od kupača, jer je temperatur­a vode otvo renog banjskog bazena čak 36 stepeni. NIKOLINA MARIĆ

 ??  ?? Lukovska banja,
raj na zemlji
Lukovska banja, raj na zemlji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia