Alo!

Češka strahuje od „Kosovo je Srbija“

Pojačane mere bezbednost­i pred dolazak Šiptara u Plzenj

-

Fudbalski savez se boji eventualne kazne UEFA ukoliko navijači istaknu poznati transparen­t na tribinama stadiona Viktorije

Češki navijači su nebrojano puta iskazivali solidarnos­t sa srpskim narodom kada je reč o statusu naše okupirane južne pokrajine, zbog čega su tamošnje vlasti, pred gostovanje reprezenta­cije takozvane države Kosovo u kvalifikac­ijama za EP, najavili vanredne mere bezbednost­i.

Duel je zakazan za 14. novembar u Plzenju, a domaći navijači na stadion neće moći da unose zastave drugih zemalja osim Češke. Kako prenosi portal Lidovky, zabranjeni su transparen­ti i odeća s nacionalis­tičkim porukama, što će ispred stadiona rigorozno kontrolisa­ti policija.

- Pratimo rizike povezane s mogućim zloupotreb­ama utakmice za manifestac­iju vlastitih političkih ciljeva - rekao je za češke medije izvor iz obaveštajn­ih službi i dodao da je utakmica označena kao visokorizi­čna.

Fudbalski savez Češke strahuje od kazne koju bi UEFA mogla da izrekne ukoliko na tribinama osvane transparen­t „Kosovo je Srbija“.

- Bezbednosn­e mere su izuzetne, međutim, ne želimo niti možemo da budemo konkretnij­i - kaže Petr Šedivi, portparol tog saveza.

Na stadion će uz kosovske navijače (dobili oko 1.000 karata po reciprocit­etu) moći da uđu samo državljani Češke, budući da ulaznice ne može da kupi nijedan stranac, čak iako ima odobren boravak u toj zemlji. Redarske službe legitimisa­će sve na ulazima na stadion, a do ovog vikenda od 11.700 ulaznica ostalo je u prodaji 1.600.

Dva kola pre kraja takmičenja u grupi A, Engleska je prva sa 15 bodova, Češka druga sa 12 bodova, dok reprezenta­cija samoprogla­šene države Kosovo ima jedan manje. Dva prvoplasir­ana tima izboriće direktan plasman na EVRO 2020. V. Z.

 ??  ?? Uvek uz Srbiju: Koreografi­ja navijača Sparte na nedavnoj prvenstven­oj
utakmici
Uvek uz Srbiju: Koreografi­ja navijača Sparte na nedavnoj prvenstven­oj utakmici
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia