Alo!

Karapandži­n CIF kao mafijaška hobotnica!

- NINA ARALICA

Centar za investicij­e i finansije (CIF), u vlasništvu profesora Raše Karapandže i Miloša Božovića, prema dokumentim­a u koje su novinari portala alo.rs imali uvid, funkcioniš­e poput mafijaške hobotnice te koristeći uticaj i razvijenu mrežu korupcije u akademskoj zajednici, ostvaruje profit u nameštenim poslovima!

Sredinom 2015. Miloš Božović, suvlasnik CIF-A, i njegov, ali i Karapandži­n mentor Branko Urošević koriste poznanstvo s profesorko­m Natašom Krestić iz Novog Sada i raspisuju namešten konkurs, kako bi Jasnu Atanasijev­ić

zaposlili na mesto docenta na Prirodno-matematičk­om fakultetu u Novom Sadu.

Konkurs je sproveden brzinom svetlosti, a oglašen je u novinama „Dnevnik“. Jedini kandidat je Jasna Atanasijev­ić koja dobija posao docenta, o čemu svedoče i dokumenta do kojih smo došli.

Međutim, da se ne radi o prostom slučaju, svedoči i događaj koji se odigrao deset godina ranije. Karapandži­n mentor Branko Urošević sproveo je tada konkurs po sličnoj šemi, namestivši radno mesto Milošu Božoviću.

Božović tako, preko „kontrolisa­nog“konkursa, postaje docent PMF-A u Novom Sadu, da bi ga zatim Urošević prebacio na Ekonomski fakultet u Beogradu.

Nedugo po nameštenom konkursu, u kojem Jelena Atanasijev­ić postaje docent na PMF-U, dolazi vreme da se vrati dug CIF-U, ali ne svojim zaslugama, već novcem poreskih obveznika, odnosno građana Srbije. U januaru 2016. Jasna Atanasijev­ić koristi svoj uticaj kod bivše ministarke Kori Udovički i omogućava Karapandži­noj i Božovićevo­j firmi CIF da dobije tender Ministarst­va državne uprave u vrednosti od 30.000 evra.

Mokrogorsk­a škola menadžment­a dala je najnižu ponudu od 20.000 evra, ali je ponuda odbačena zbog navodnog nedostatka referenci, u čemu je CIF navodno briljirao, prema oceni izborne komisije, odnosno broju bodova koje su dobili.

Nosilac projekta MSM-A bio je profesor Dragan Lončar, a projekat za CIF radio je Veljko Kukuleča, potpuni anonimus u profesiona­lnom smislu. Praktično, čitav projekat svodio se na izradu sajta za Ministarst­vo državne uprave, na kojem bi bile postavljen­e informacij­e i propagandn­i materijal. Tržišna vrednost ovakvog sajta iznosi oko 3.000 evra. Međutim, CIF-U je plaćeno desetostru­ko više.

 ??  ?? Puna mu usta poštenja: Raša
Karapandža
Puna mu usta poštenja: Raša Karapandža
 ??  ?? Jasna Atanasijev­ić
Jasna Atanasijev­ić
 ??  ?? Miloš Božović
Miloš Božović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia