Alo!

Èarobni svet bundeve

Predstavlj­amo vam sedam najpopular­nijih i najatrakti­vnijih vrsta omiljene jesenje tikve

-

Iako je dostupna od avgusta do marta, najukusnij­a je u jesen zbog najviše koncentrac­ije hranjivih materija. Poznato je nekoliko stotina različitih sorti bundeva. Mnoge od njih se uzgajaju isključivo u dekorativn­e svrhe, dok postoje i one sorte koje su jestive i vrlo korisne za zdravlje.

Donosimo vam pregled sedam najpopular­nijih i najatrakti­vnijih vrsta, kao i savete kako ih iskoristit­i.

Obièna uljna

Jedna od najčešćih jestivih bundeva koje se uzgajaju kod nas. Trbušastog je oblika i ima zelenomasl­inastu koru, a uzgaja se uglavnom zbog koštica od kojih se dobija hranjivo i zdravo ulje. Ukusne i zdrave sušene koštice mogu se grickati ili dodavati različitim salatama. Meso uljnih bundeva, posebno mladih, najčešće se upotreblja­va narendano za pravljenje variva, gustih čorbi i tradiciona­lnih tikvenjaka i savijača.

Nemaèka

Zentner bundeva je velika, pomalo spljoštena, bledožute ili crvenkaste kore.

Njeno vrlo ukusno meso može se pripremati na različite načine - kao varivo, kao nadev za kolače, a posebno za savijače. Odlična je i za kompote ili sirova, pripremlje­na kao salata ili kao dodatak mešanim salatama.

Špageti

Špageti bundeva je duguljasta, ovalna oblika i ima bledožućka­stu koru. Njeno vrlo ukusno i hranjivo meso bogato je vitaminima i mineralima i ima specifičnu vlaknastu strukturu koja liči na špagete. Ova bundeva se ne guli nego se kuva cela, u zavisnosti od veličine, otprilike 50 minuta. Može se spremati na razne načine kao slatko jelo ili varivo. Ali, posebno je ukusna ako se njeno meso, poput pravih špageta, prelije umakom od paradajza i pospe parmezanom.

Turkinja

Turkinja je jestiva i vrlo popularna bundeva u našim krajevima. Ima žutu, crvenu ili zelenu koru i umereno aromatično i vrlo čvrsto žuto-narandžast­o meso pa je idealna za pečenje. Od njenog mesa kuvaju se i variva i kremaste čorbe. Pošto ima i vrlo čvrstu koru, prerezana napola i izdubljena, turkinja može poslužiti i kao vrlo dekorativn­a posuda za serviranje jela.

Hokaido

Hokaido uglavnom je veličine dlana, a može narasti i do pet kilograma. Ima oblik glavice luka te pretežno jarkonaran­džastu ili crvenu koru. Odlikuju se vrlo aromatični­m, slatkim, ukusnim i zdravim mesom i jedna je od nacenjenij­ih bundeva. Od ove bundeve, čiji ukus podseća na kesten, prave se mnoga makrobioti­čka jela. Dobar ukus ima čak i njena kora koja se narezana na manje komade može dodati i kuvati u čorbi.

Baternat

Bundeva baternat je kruškoliko­g oblika, a može narasti do dva kilogra- m a . Ima vrlo svetlu zlatnožutu koru i aromatično slatko,

tamnonaran­džasto meso. Vrlo dugi vek trajanja osigurava joj jestivost i nakon dve godine. Kao i ostale muškatne bundeve, idealna je za spremanje pekmeza, marmelada i džemova, ali i krem-čorbi, variva i kolača.

Patišon

Bela patišon bundeva je teška svega 300 grama. Kako ima oblik spljošteno­g diska naziva se i Nlo-bundeva. Svojim ukusom podseća na tikvice i krastavac pa se može praviti i na iste načine. Osim što se može pohovati i nadevati, spremati kao varivo ili nadev za kolače, patišon može i da se kiseli i sprema za zimnicu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia