Alo!

Prehlado, ne možešmi ništa!

Perite ruke barem 20 sekundi trljajući između prstiju i čisteći ispod noktiju

-

Curenje iz nosa, grlobolja, kašalj, začepljen nos, bolovi u telu, glavobolja, kijanje i lagana groznica mogu izazvati iscrpljeno­st pre nego što simptomi počnu da se pojavljuju. Iako je prehlada uglavnom bezopasna, može potrajati i do dve nedelje, nakon čega ćete početi da osećate bolje. Najbolje što možete da učinite da zaustavite prehladu je da se pozabavite prevencijo­m i jačanjem imuniteta.

Uključite ovlaživač vazduha

Manjak vlage usled grejanja stanova i drugih zatvorenih prostora isušuje nosne prolaze, što otežava zaustavlja­nje i uklanjanje virusa koji se nastanjuju u sinusima i tako lakše ulaze u telo, što na kraju vodi do prehlade. Zato kupite ovlaživač vazduha, koji će pomoći u održavanju sluznice vlažnom.

Uzimajte vitamin D

Istraživan­ja pokazuju da kod ljudi koji ne dobijaju dovoljno vitamina D postoji veća verovatnoć­a da će patiti od infekcije gornjih disajnih puteva, za razliku od onih koji se hrane „vitaminom sunčeve svetlosti“. Ćelije zavise od D vitamina jer aktivira reakciju tela u borbi protiv infekcije.

Neka istraživan­ja su pokazala da dodatak 400 IU vitamina D dnevno može sprečiti respirator­ne infekcije. Neki stručnjaci sugerišu unos barem 600 IU dnevno, ali i mnogo više. Unos putem hrane je težak, ali za vašu informacij­u, možete ga naći u namirnicam­a poput lososa, govedine, žumanca, soka od pomorandže, sira i pečuraka.

Perite ruke

Jedna mala studija utvrdila je da čovek dodirne lice čak 16 puta za jedan sat. No to je nešto što nikako ne biste smeli da radite tokom sezone prehlada i gripa. Kad dođete u kontakt s virusom preko druge osobe ili zaražene površine, virus će ući u sistem ako vam ruke nisu dovoljno čiste. Virusi se takođe šire kontaktom kože s kožom, poput rukovanja. Dakle, perite ruke barem 20 sekundi trljajući između prstiju i čisteći ispod noktiju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia