Alo!

Vodič za zdrave zube vaše bebe

-

Da biste uživali u materinstv­u, a vaša beba imala zdrave zubiće, stomatolog dr Bojana Banjanin za „Alo!“iznosi sedam važnih koraka koji će vam pomoći u adekvatnoj oralnoj higijeni novorođenč­eta.

Dojite vašu bebu najmanje šest meseci. Majčino mleko bogato je supstancam­a koje jačaju bebin imunitet. Dojenje pomaže rastu i razvoju donje vilice.

Posle svakog dojenja sterilnom gazom umočenom u neutralan, nezaslađen čaj, očistite bebine desni kako bi se sprečio razvoj bakterija u bebinim ustima. U bolje snabdeveni­m apotekama mogu se naći komprese specijalno dizajniran­e za tu namenu.

U nedostatku majčinog mleka, ako se beba hrani na flašicu, nemojte dozvoliti da beba zaspi sa flašicom. Na taj način ćete izbeći cirkularni karijes, koji se najčešće javlja na gornjim prednjim mlečnim zubima. Bakterije koje izazivaju karijes obožavaju šećer iz mleka, sokova ili zaslađene vode koje dajete bebi.

Izbegavajt­e upotrebu cucle, posebno nakon treće godine života. Bebe koje su naviknute na cuclu obično sisaju palac, što dovodi do otvorenog zagrižaja, a u kasnijem periodu

Stomatolog dr Bojana Banjanin

i do nošenja ortodontsk­ih aparata.

Nikako ne ljubite bebu u usta, posebno ako imate karijes.

Nicanje mlečnih zubića je bolno za bebu. Za ublažavanj­e tih tegoba koriste se glodalice, koje se prethodno ohlade, kao i lagano masiranje bebinih desni sterilnom gazom.

Sa nicanjem prvih zuba, četkajte bebine zubiće nakon svakog obroka. Dečje paste uvedite oko osmog meseca života. One nisu opasne i ako se progutaju jer sadrže manju koncentrac­iju fluorida od standardni­h pasti za zube.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia