Alo!

Kralj se ne odrièetron­a!

„Voleo bih da godinu završim na mestu broj jedan. Ali svestan sam i da to umnogome zavisi od Nadala“

- BOJAN VLAJIĆ

Novak je uradio sve što se od njega i očekuje. Osvojio je Pariz bez izgubljeno­g seta, ostao u trci za prvo mesto na kraju godine, čak mu je i Nadal u tome pomogao, to jest njegova povreda koja ga je naterala da se povuče sa turnira. Zasad se ne zna da li će Rafa uopšte učestvovat­i na završnom mastersu u Londonu, ali ako bude spreman, biće mu potreban ulazak u finale da godinu završi kao broj 1.

Novak Đoković je i pored titule u Parizu izgubio prvo mesto zbog čudnog pravila Svetske teniske federacije da se bodovi iz Londona brišu pre početka turnira a ne posle, kao što je to slučaj sa ostalim turnirima. Zbog toga je Nadal već preuzeo prvo mesto, a Novak svoju šansu

čeka u Londonu.

- Naravno da bih voleo da godinu završim kao broj 1, to se ne postavlja kao pitanje, ali najviše se pita Nadal - rekao je Novak novinarima u Parizu.

Da bi se to desilo, Novak bi

morao da bez poraza okonča učešće na turniru najboljih osam tenisera, a da Nadal ne stigne do polufinala. Ili, ako Nadal ne bude igrao, Novaku je potreban ulazak u finale čak i sa jednim porazom u grupi. Postoje tu još neke računice jer se igra ligaški sistem, pa je moguće i da neko izgubi meč u grupi, a ipak prođe u polufinale, ali o tom potom, kad saznamo da li će Rafa uopšte igrati. Trenutna razlika je 640 bodova, znači da sve preko toga ostavlja Đokovića na čelu teniskog karavana na kraju godine.

Ono što raduje sve Noletove navijače jeste način na koji on igra jer iako je vidno bio prehlađen i u mečeve ulazio nekako blago i bez snage, uspeo je da redom pobeđuje svoje rivale. Posle azijske turneje i poraza u Šangaju od Cicipasa, na neverovata­n način mu je vratio milo za drago i to za manje od sat vremena. Pripreme za meč su, čini se, još adekvatnij­e i preciznije nego ranije, što je zasluga njegovog tima, svakom meču je pristupao

drugačije, za svakog protivnika imao je drugačiji lek. Povreda ramena je definitivn­o prošlost, Novak se potpuno vratio u igru i juriša na prvo mesto na tabeli, koje mu i pripada.

- Naravno da postoji šansa da pobedim u svim mečevima u Londonu. I naravno da bih to uradio, moram da igram dobro. Radio sam to i tokom prošlosti, a svidelo mi se kako sam igrao u Parizu - objasnio je Đoković, koji je do sada osvojio pet titula na završnim mastersima.

A dobar znak je i tradicija. Naime, Novak je samo jednom osvojio masters u Parizu a da posle toga nije trijumfova­o i na završnom turniru. Do titula u Londonu stizao je posle uspešnih turnira u Francuskoj 2013, 2014. i 2015. godine, pa se svi njegovi navijači nadaju da bi isto moglo da se dogodi i ove godine. Uz to, najviše titula u karijeri Đoković je osvajao upravo na podlozi na kojoj će se igrati u Londonu (25).

- Ispred mene je težak zadatak.

Svi moji protivnici biće momci iz najboljih deset. Ali ako bih uspeo da godinu završim kao najbolji na svetu, to bi bilo fantastičn­o - zaključio je Đoković.

 ??  ??
 ??  ?? Kada pobedi u Parizu, obično sledi i trijumf u Londonu: Novak
Đoković posle današnjeg meča protiv Ruda (početak je u 14).
Kada pobedi u Parizu, obično sledi i trijumf u Londonu: Novak Đoković posle današnjeg meča protiv Ruda (početak je u 14).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia