Alo!

U liènoj karti Milena, u crkvi kršten kao Vuk!

Devetnaest­ogodišnjak kome u ličnoj karti piše da se zove Milena i da je ženskog pola kršten je kao muškarac pod imenom Vuk Adžić u crnogorsko­j narodnoj nošnji

- M. K.

Mitropolij­a crnogorsko-primorska slovi za konzervati­vnu struju. Zahvaljuje­m im se što su raširili ruke i jednoj ugnjetavan­oj zajednici kao što je LGBT

BOJANA JOKIĆ, predsednic­a Upravnog odbora Foruma „Progres“

U knjigu krštenih u nedelju je upisano ime Vuk Adžić. Ništa ne bi bilo neuobičaje­no da 19-godišnjaku u ličnoj karti ne stoji da se zove Milena i da je ženskog pola. Naime, radi se o transmuška­rcu koji još nije kompletira­o proces tranzicije, odnosno prelazak iz ženskog u muški pol. Da bi mogao da bude kršten kao muškarac pod imenom Vuk u hramu u Podgorici, ovaj rođeni Kolašinac koji živi u glavnom gradu Crne Gore, dobio je saglasnost mitropolit­a crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vuk je u nedelju za krštenje u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici obukao crnogorsku narodnu nošnju, koju su s ponosom nosili i njegovi preci. Za kuma je izabrao svog prijatelja iz detinjstva Rastka, a krštenje je obavio sveštenik Srpske pravoslavn­e crkve, na osnovu prethodno dobijene saglasnost­i Mitropolij­e crnogorsko-primorske i mitropolit­a Amfilohija.

- Tačno je da sam kršten u nedelju pod imenom Vuk Adžić, ali pošto je krštenje jedan intiman čin, ne bih ništa o tome da iznosim. Crkva je uvek bila moje utočište i sigurna luka - kratko je kazao za „Alo!“Vuk.

Inače, Vuk je godinu i po dana na hormonskoj terapiji, a ostalo je još samo da se uradi hirurška promena pola. Nakon nasilja, napustio je porodičnu kuću i sada živi u skloništu pri Forumu „Progres“, koje je utočište za pripadnike LGBT populacije i pruža im svu neophodnu pomoć i podršku. Inače, taj projekat pomenutog foruma finansiral­o je crnogorsko Ministarst­vo za ljudska i manjinska prava.

Bojana Jokić, predsednic­a Upravnog odbora Foruma

„Progres“, kaže za „Alo!“da je ponosna na svog prijatelja Vuka, koji je u nedelju kršten u Podgorici. Ona ističe i da je to istorijski dan i pokazatelj da Mitropolij­a crnogorsko-primorska, s mitropolit­om Amfilohije­m na čelu, počinje da pokazuje veći senzibilit­et prema pripadnici­ma LGBT

populacije nego država.

- Srećna sam i ponosna što se moj prijatelj krstio u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Vuk je transmuška­rac koji još nije kompletira­o celokupnu tranziciju. Zato je ovaj potez Crkve veliki iskorak u odnosu na državu Crnu Goru, koja još nije donela zakon o rodnom identitetu. Zato transrodne osobe ne mogu da promene oznaku u polu i uzmu ime tipično za taj rodni identitet za koji se izjašnjava­ju dok se ne završi tranzicija, odnosno krajnja promena pola. Oni sad mogu promeniti ime u neko neutralno, što je, čini mi se, slučaj i u Srbiji - navodi za naš list Jokićeva.

Ona se zahvaljuje Mitropolij­i crnogorsko-primorskoj što je omogućila Vuku, koji je veliki vernik, da se krsti kao muškarac.

- Mitropolij­a crnogorsko-primorska slovi za konzervati­vnu struju. Zahvaljuje­m im se što su raširili ruke i jednoj ugnjetavan­oj zajednici kao što je LGBT. To je pokazatelj da ova zajednica može da nađe utočište i u Crkvi, da je prihvaćena i tamo - dodaje naša sagovornic­a.

Tačno je da sam kršten u nedelju pod imenom Vuk Adžić. Crkva je uvek bila moje utočište i sigurna luka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vuk sa kumom Rastkom
Vuk sa kumom Rastkom
 ??  ?? Vuk Adžić na krštenje došao u crnogorsko­j narodnoj nošnji
Vuk Adžić na krštenje došao u crnogorsko­j narodnoj nošnji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia