Alo!

Srbija ne prihvata da je ponižavaju!

-

Uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće stvoreni uskoro, za dva ili tri meseca. Srbija je spremna za kompromis, ali ne i za unižavanje, poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka s američkim izaslaniko­m Metjuom Palmerom.

- Pričali smo o pitanju Kosova i Metohije. Amerika je priznala nezavisnos­t Kosova i to je njihov zvaničan stav. Srbija je spremna za kompromis, ali nije spremna za sopstvene unižavanje i unižavanje svoga naroda na Kosovu i u celoj državi. Nismo nikada isticali ekstremne i radikalne zahteve koje niko ne može da prihvati, zato i govorimo o kompromisu, a oni koji hoće da unize Srbiju i pritisnu je na nešto što je protivno srpskim interesima neka znaju da to nije moguće. Ova konstataci­ja ne odnosi se direktno na Metjua Palmera i SAD - rekao je Vučić i dodao da „nije novost da se njihovi stavovi razlikuju, ali da je zahvalan Palmeru da je hteo da sasluša“.

- O svim pitanjima koja su sporna i koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji ja sam sa njim otvoreno govorio i ništa ne krijem, ali o nekim stvarima ne mogu da govorim javno iz pristojnos­ti - kazao je Vučić.

Odgovaraju­ći na optužbe svojih političkih protivnika da je izdajnik, Vučić je kazao da je 96 odsto Srba na Kosovu svojim glasovima na nedavnim izborima pokazalo ko je izdajnik, a ko ne.

- Izdajnik ili ne... 96 odsto Srba na KIM jasno je pokazalo ko je izdajnik, a ko ne. Jer ta lista je nosila i moje ime, između ostalog - rekao je Vučić.

On je dodao da sedam godina sluša o tome da je izdajnik, ali da ne čuje šta je izdao, što oni ranije nisu već predali.

Glosa: Glasovima 96 odsto Srba na KIM za listu koja je nosila moje ime jasno je pokazano ko je izdajnik, a ko ne

Nisam naivan ni glup da ulazim u sukobe s Amerikom

- Da se obazirem na svakog ko gađa kamenom kolica koja vučemo ka vrhu brda, ne mogu, otpala bi i kolica i sam bih pao - rekao je Vučić

Istakao je da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi svađom s Amerikom pokazala svoju naivnost i glupost.

- Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim - rekao je Vučić i dodao da će se svi problemi rešavati na bilateraln­om nivou, uz zaštitu sopstvenih interesa, a ne podilazeći uvek najmoćnijo­j svetskoj sili.

Podsetio je i na narodni izraz „da se kuče provuče kroz tarabu“.

- Mali nam je manevarski prostor kroz koji moramo da se provlačimo da sačuvamo svoju slobodu, vojnu neutralnos­t i nadam se da ćemo imati podršku i pomoć SAD. Da je to uvek lako, naravno da nije - rekao je Vučić.

Američki zvaničnik Metju Palmer izjavio je da je jasno da je Srpska lista na izborima dobila podršku velike većina Srba na KIM i pravo da budu predstavlj­eni u vladi, kao i da je važno da se poštuju rezultati demokratsk­ih izbora. Palmer kaže da je naširoko razgovarao sa liderima na Kosovu i Kurtijem o tome.

- Mi pozdravlja­mo ovo što je rekao Palmer, za nas je to važno, da Albanci razumeju ko je zaista dobio srpsku podršku i da se ne ponašaju glupo kao mi osamdeseti­h i devedeseti­h godina, kada smo tražili lojalne Albance, a nismo razumeli šta želi većina Albanaca - istakao je Vučić. On je rekao da Priština može da dovede Srbe za ministre koji nisu iz Srpske liste, ali samo ako imaju podršku Srpske liste.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia