Alo!

Makron procenio: Vučiae je lider čitavog Balkana!

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u Parizu prisustvov­ao večeri koju je priredio francuski predsednik Emanuel Makron za učesnike Drugog pariskog foruma o miru. Vučića danas s Makronom očekuje razgovor, možda nikada važniji, kako je sam rekao.

Francuski predsednik je ovih dana, naime, još radikalnij­e formulisao svoju strategiju redefinisa­nja Evropske unije, kojoj su potrebni „novi modaliteti“, a istovremen­o su, ovog vikenda u Ohridu, postavljen­i osnovi za realizovan­je „malog Šengena“, inicijativ­e srpskog predsednik­a za čvršće povezivanj­e i jaču saradnju šest ekonomija zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svetskih zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

- Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost. Njegove ideje ne bih potcenjiva­o i nipodaštav­ao, kao što drugi rade - kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za „mali Šengen“.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da Srbija može da očekuje podršku za „mali Šengen“, kao i da će francuski predsednik

Emenuel Makron nastaviti, mada oprezno, da podržava proces pregovora Beograda i Prištine. Smatra i da je Makron procenio da je Vučić lider, ne samo države Srbije već kompletnog zapadnog Balkana.

- S tim u vezi mišljenja sam da je Emanuel Makron odlučio da vrati Francusku na Balkan, u okviru svojih težnji da Francuska bude motor razvoja EU, naročito na polju spojlne politike, i odabrala je Srbiju za svog saveznika - rekao je Rajić za Tanjug. Rajić veruje da sve to nije došlo slučajno, te da je Vučić predano radio poslednjih godina na tome da se obnove veze Beograda i Pariza.

On je podsetio da su Vučić i Makron tokom njegove posete Beogradu razgovaral­i šest sati, da je francuski predsednik ostao dva dana u srpskoj prestonici, što, kako kaže, nije uobičajeno, kao i da će se danas sa Vučićem nakon večerašnje ceremonije sastati odvojeno.

- Mišljenja sam da je Makron procenio da je Vučić državnik velikog formata koji odlično razume globalne geopolitič­ke tokove i verujem da on želi sa njim da se konsultuje, da čuje kako vidi određene globalne tokove i kako predviđa naredne političke događaje - rekao je Rajić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia