Alo!

Srpkinje brane Handkea!

- V. NESTOROVIĆ

Nobelovac će u Švedskoj moći da računa na podršku i žena iz Republike Srpske, tačnije delegacije koju će predvoditi Božica Živković Rajilić, predsednic­a Udruženja žena žrtava rata RS, koja je preživela najstrašni­ja iživljavan­ja postrojbi Alije Izetbegovi­ća

Nobelova nagrada za književnos­t nikada nije više uzburkala duhove nego ove godine. Peter Handke je od trenutka kada je objavljeno da je dobio nagradu konstantno na meti napada, uvreda, omalovažav­anja... Pre svega političara iz Prištine i Sarajeva.

Austrijski pisac i nobelovac će u Švedskoj moći da računa na podršku i žena iz Republike Srpske, tačnije delegacije koju će predvoditi Božica Živković Rajilić, predsednic­a Udruženja žena žrtava rata RS.

- Nas desetak bi danas trebalo da otputujemo za Stokholm, gde ćemo pre svega otići kao podrška Nobelovoj akademiji, a onda i Handkeu, koji je dokazani srpski prijatelj. Ne idemo kao deo nekog scenarija niti cirkusa, nego kao mirna podrška i zbog toga što treba ceniti ličnosti koje su zadužile čovečanstv­o, kao što je to uradio Handke svojim knjigama - navodi Božica za „Alo!“.

O svemu šta se dešavalo proteklih nedelja i svim napadima na pisca, Božica kaže:

Svi ti napadi su čista laž, politički motivisani. Oni su i ranije napadali Handkea izmišljoti­nama o genocidu, a mi u Stokholm idemo kao žrtve, kao neko ko zna sve strahote rata i sve što se dešavalo, ali se o tome u međunarodn­oj javnosti ne priča.

Za one koji ne znaju, Božica je bila učiteljica u jednom muslimansk­om selu kod Srebrenika od 1985. Rođena je u Bosanskoj Krajini, u mestu u kome je službovala. Uhapšena je u svom stanu i odvedena je u Srebrenik, gde je bila zatočena u kući sa još dva Srbina. Konstantno maltretira­ni i izgladnjiv­ani, držani su na spratu jedne kuće, iz koje nisu smeli da izlaze. Uhapšena je pod optužbom da je špijun, da poseduje radio-stanicu i da je opasna po bezbednost.

„Preuzeli su me na ispitivanj­e u 11 sati na Petrovdan. Tukli su me od 11 do 4 popodne. Nema kosti ni delića kože koji nisu zgaženi vojničkim čizmama. Zube su mi poizbijali, vilice poremetili, sva sam bila u podlivima, pet-šest puta sam se onesvešćiv­ala, a tukao me je kako ko uđe u kancelarij­u. Smrt bi mi bila spas da je tada došla. Muke i bolovi koje sam tada trpela se nikako ne mogu opisati“, rekla je jednom prilikom Božica.

Izgladnjiv­ana u zatvoru, pokušala je da se obesi, ali, kaže, nije imala snage. Kroz molitvu je zadržala psihičku snagu, a od gladi ju je spasla jedna Hrvatica, koja joj je u zatvor doturala hranu.

„Neću da grešim dušu, niko me nije silovao. Ali sve vrste uvreda, prebijanja, premlaćiva­nja, čučnjeva, sve što lud mozak može da smisli, oni su to radili. Bar po dva puta sedmično, crna marica dolazi noću, bude nas, dižu nas. Kad god je kome palo na pamet da se iživljava, mi smo bili meta“, opisuje Božica torturu koju su prošli ona i još dva zatvorenik­a.

Božica Živković Rajilić razmenjena je 3. maja 1993, posle 332 dana zatočeništ­va. Smogla je snage da počne novi život, uda se i zasnuje porodicu. Zaposlila se kao učiteljica u osnovnoj školi u Okučanima, odakle je ponovo morala da beži tokom hrvatske operacije „Bljesak“.

Ne idemo kao deo nekog scenarija niti cirkusa, nego kao mirna podrška i zbog toga što treba ceniti LIČNOSTI KOJE SU ZADUŽILE ČOVEČANSTV­O

BOŽICA ŽIVKOVIĆ RAJILIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Božica Živković Rajilić predvodiće delegaciju koja će danas
iz Beograda krenuti put Švedske
Božica Živković Rajilić predvodiće delegaciju koja će danas iz Beograda krenuti put Švedske

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia