Alo!

Da se zlo nikada ne zaboravi: Jasenovac, neisprièan­e prièe!

Ustaški koncentrac­ioni logor Jasenovac - žrtve koje NIKADA nisu prebrojane

- MARIJA M. ZARIĆ

Do sada neviđene ili retko viđene fotografij­e ustaških zverstava. Ispovesti svedoka i potomaka žrtava od kojih se diže kosa na glavi

Kliše je reći da je Jasenovac najteža srpska reč. Ali jeste tako. Niko ne može da ospori da u našoj nadasve bolnoj istoriji prečestih i nehumanih stradanja - tužnijeg i težeg događaja nije bilo. U tome se svi slažemo. Ali mi ne bismo bili Srbi da se oko nečega i ne sporimo, pa smo tako dozvolili sebi da budemo dovoljno nerazumni da, i u ovoj, ovako stravičnoj stvari, ne možemo da nađemo zajednički jezik.

Tragedija jasenovačk­ih novomučeni­ka je neopisiva, zdravorazu­mski čovek ne može ni da pokuša da je prikaže bilo kakvim izrazima. Ne postoje adekvatne reči koje bi dale dovoljnu težinu zverstvima kojima je naš narod tamo i tada bio izložen. Ja to neću ni da pokušam ovde.

Ali pokušaću da ukažem na to da ih mi danas ubijamo - ponovo.

Ne ni po prvi put, kada su ih ustaše zatvorile u Drugom svetskom ratu i izložile sadizmu kakvim bi im i najokoreli­ji esesovci pozavideli. Ne ni po drugi put, kad smo odmah po završetku Velikog rata preskočili tu „sitnicu“da ih popišemo i pomenemo kako dolikuje svakom živom biću koje je hodalo ovom planetom. Ne ni po treći put, kada smo decenijama zarad nekog lažnog bratstva i jedinstva poklonili zločinačko­j državi Hrvatskoj mogućnost da se u okviru Jugoslavij­e otrese i opere od činjenice da je uz svoje nacističke saveznike bila zemlja gubitnik koja je morala za to da snosi posledice. Ne, nego smo joj uz to dozvolili i da ponovi svoje zločine nad Srbima devedeseti­h godina, a da od zemlje agresora, propagando­m, pretekne na status zemlje žrtve i za to bude nagrađena članstvom u EU.

Dozvolili smo i da neugašene ustaše svojim marljivim radom i borbom za svoj interes danas predstavlj­aju svoje revizionis­tičke podatke koji skoro pa trivijaliz­uju taj isti Jasenovac. Došli smo do toga da u beogradsko­j štampi čitamo predstavlj­anje knjiga hrvatskih „stručnjaka“koji komplekse ustaških logora, u kojima su naši preci kuvani i pretvarani u sapun, opisuju kao najobičnij­e radne logore, u koje smo maltene samostalno odlazili. Pa dobro, da li smo normalni?

Alojzije Stepinac, koji je nasilno prekrstio na stotine hiljada našeg pravoslavn­og življa u katoličku veru, danas se predstavlj­a kao svetac koji je to radio iz čina milosrđa, ne bi li ih spasao od ustaške odmazde. Pronašli su čak i neka dokumenta kojima mašu s namerom da pokažu da je to uradio ciljno kako bi im omogućio da se, kad prođe ta „oluja“, ponovo vrate pravoslavl­ju. Prošlo im je i da to tako lepo upakovano i odštampano odnesu usred Izraela, pa i da, ni manje ni više, nego u Ulici plača, kojom je u svojoj golgoti hodao sam Isus Hrist, postave Stepincu spomen-ploču kao velikom humanisti.

Doduše, ima i nečeg dobrog u tome što su Hrvati preterali kada su to uradili. Nešto se probudilo u Srbiji, javili su se trzaji koji nisu slanje običnih depeša i protestnih nota za brisanje zadnjice. Ali da se vratim na poentu na koju hoću da ukažem.

Mi, Srbi, danas monstruozn­o ubijamo naše žrtve Jasenovca i po četvrti put jer ih za ovih 75 godina nismo udostojili čak ni ličnog imena.

Pored toga što i dalje licitiramo, nagađamo, pravimo pretpostav­ke i procene, mi nikako da svakom tom stravično okončanom životu na mesto broja upišemo njegovo i njeno ime. Ovako se i dalje glođemo međusobno i raspravlja­mo ko je u pravu. I tu je naša klackalica.

Umesto da udružimo snage, da se spoje i naučnici, i diplomate, i aktivisti, stari i novi popisi i dokumenta, volonteri i entuzijast­i, svi da se bacimo na danonoćni popis, da pođemo po selima i da pričamo sa ono malo preživelih iz čijeg sećanja možemo da spasimo istinu o stradanju našeg naroda, mi posao koji je morao da bude završen juče besomučno odlažemo za prekosutra. Jasenovačk­e žrtve zaslužuju mnogo više od nas.

Stoga, pred vama je ovih dana u „Alo!“novinama serijal intervjua sa svetskim, regionalni­m i domaćim eminentnim stručnjaci­ma i poznavaoci­ma Jasenovca. Pred vama je i niz svedočanst­ava, razgovora jedan na jedan s preživelim logorašima i tzv. decom Diane Budisavlje­vić. Pred vama je ono šta svako od njih misli, smatra i šta je učinio u svom veku na ovoj zemlji da istina ugleda svetlo dana. O tome šta nam je činiti morate da odlučite sami.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia