Alo!

Na krovu sveta sam se i smejala i plakala!

- N. M. - M. K.

Zahvaljuju­ći Dolores el Šeleh, na Mont Everestu se još jednom zavijorila srpska zastava. Ona je druga Srpkinja i prva Jordanka i Arapkinja koja se popela na krov sveta. Uspon na najviši planinski vrh nije bio nimalo lak fizički, a naročito emotivno.

Bilo je i straha i neizvesnos­ti, kao što je bilo i trenutaka neizmerne sreće, naročito kada je osvojila Everest, ali i trenutaka ogromne tuge kada je gledala u zaleđene, mrtve ljude. Najveću agoniju doživela je kada je na njene oči od iscrpljeno­sti preminuo član njene ekspedicij­e.

Dolores u razgovoru za „Alo!“kaže da će zauvek pamtiti 23. maj ove godine, kada je u svojoj 28. godini razvila srpsku i jordansku zastavu na 8.848 metara, na Mont Everestu, a onda i zaigrala na najvišem vrhu sveta.

- Verujte da nisam mogla da prestanem da plešem od sreće i šoka. Bilo je minus 38. Nisam se usudila da skinem masku sa kiseonikom jer je tog dana bilo baš grozno vreme, ali jesam rukavicu. Istog trenutka mi se prst zacrveneo kaže na početku razgovora

za „Alo!“Dolores, koja je bila gošća naše redakcije.

Dolores poslednjih pet godina živi i radi u Dubaiju, gde se bavi održivim razvojem. Naše gore list je po majci, koja je rodom iz Srbije. Ali koliko je Srpkinja, toliko je i Jordanka po ocu Jordancu.

Put na Everest koji ju je upisao i u srpsku i jordansku alpinistič­ku

istoriju, ističe, nije bio ni kratak ni jednostava­n.

- Očekivala sam da će biti teško, a bilo je i teže. Koliko sam sreću i radost doživela na vrhu, pri silasku sam doživela ogromnu tugu. Postala sam očevidac smrti! Austrijana­c od 65 godina, koji je osvojio Everest, spuštao se u jednom trenutku ispred mene, a sledećeg se već srušio i preminuo na moje oči. Umro je od iscrpljeno­sti. Od tuge i šoka sam vrištala, a drugi članovi ekspedicij­e, koji su se već spustili, mislili su da vičem jer sam se uplašila od silaska. Nisu shvatili šta se dešava. Inače, tokom i uspona i silaska nailazila sam na zaleđene, mrtve ljude. To je isto tako strašno. Oni koji tamo umru, tamo i ostanu. Osim od iscrpljeno­sti, umiru i usled nedostatka kiseonika i povreda - kaže Dolores.

Osvajanje planinskih vrhova je, navodi, borba i sa samim sobom.

- Koliko je bitna fizička, toliko je, možda i više, bitna mentalna snaga. Moj uspon na Everest je nešto najluđe što sam do tada uradila. Tamo sam naučila velike životne lekcije, videla sam kako se u samo pet minuta život pretvara u smrt. Danas mnogo više cenim ne samo život već sve stvari u životu - napominje ona.

Za uspon na Mont Everest, kada se uračunaju dozvole, vodiči, oprema, prateći i svi drugi troškovi, potrebno je, kaže Dolores, od 60.000 do 65.000 dolara. Veliku novčanu pomoć imala je od sponzora iz Dubaija.

To što je veliki ljubitelj prirode bio je, navodi, okidač da se pre tri godine odluči da se iz pustinje i toplog Dubaija otisne u osvajanje planinskih vrhova.

- To je bilo još 2016. godine. Tada sam odlučila da se bavim nečim novim. Ceo život sam bila po gradovima i želela sam da odem u prirodu. Mont Everest je bio cilj. Nebrojene sate provela sam radeći kardio i vežbe snage sa ličnim trenerom. Popela sam se prethodno na Manasalu, na 8.156 metara, kao i na Mera Pik na Himalajima, Elbrus, Kilimandža­ro - kaže naša sagovornic­a.

 ??  ?? Dolores je po dolasku u Beograd bila gošća redakcije dnevnog lista „Alo!”
Dolores je po dolasku u Beograd bila gošća redakcije dnevnog lista „Alo!”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia