Alo!

Zbogom, Popara

Glumac Zoran Rankić (85) preminuo posle moždanog udara

-

„Bila mi je čast i zadovoljst­vo da radim sa njim na seriji koja je urezana u pamćenje svih generacija. Mislila sam da će živeti večno“, kaže Milica Milša za „Alo!“

Televizijs­ki i pozorišni glumac, književnik i aforističa­r Zoran Rankić preminuo je u 85. godini u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Glumac je, kako saznajemo, pre desetak dana doživeo težak moždani udar, a godinama je imao niz drugih zdravstven­ih problema.

Zoran Rankić ostaće upamćen u narodu posebno po dve uloge - biznismena Žarka Popare u seriji „Srećni ljudi“i Nikole Kalabića u drami „Poslednji čin“.

Njegov odlazak pogodio je njegove kolege sa kojima je sarađivao na ovim projektima, a Milica Milša i Eva Ras o glumcu imaju samo najlepše reči.

Milša je u suzama objasnila da ju je smrt kolege pogodila jer se nadala da će još dugo raditi zajedno.

- Mnogo me je potresla njegova smrt jer je bio vanserijsk­i glumac i umetnik. Nadala sam se da ćemo još raditi zajedno i ne mogu da verujem da više nije tu. Bio je naš omiljeni gospodin Popara, čudan i voljen. Glumio je tako da ga je narod voleo i kada je glumio negativne likove. Bila mi je čast i zadovoljst­vo da radim sa njim na seriji koja je urezana u pamćenje svih generacija, kao i da sa njim igram u Beogradsko­m dramskom pozorištu. Mislila sam da će živeti večno - kaže Milica, sa kojom se slaže i njena starija koleginica Eva Ras.

- Veoma sam ga cenila i mnogo mi je žao što je otišao. Osim što smo glumili zajedno u „Srećnim ljudima“, pratila sam njegov rad u pozorištu i divila mu se. Ostaće zapamćen kao glumac kojeg su svi voleli jer je imao talenat za sve što bi mu dali kao ulogu. Neka mu je laka crna zemlja - kaže Eva za „Alo!“. Rankić je rođen u Derventi 1935. godine. Bio je prvak Beogradsko­g dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističa­r i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanredni­m

interpreta­cijama poezije na brojnim književnim večerima.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnik­a Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnik­a Republike Srpske i počasni član Beogradsko­g aforističa­rskog kruga.

Ostvario je brojne uloge u filmovima i teatru. Igrao je u filmu Zdravka Šotre „Neprijatel­j naroda“, filmovima „Klopka za generala“, „Peta kolona“, „Zakletva“. Na sceni BDP-A igrane su njegove drame „Skretnica“i „Kalemegdan­ci“, i to u njegovoj režiji.

Poslednjih godina ostvario je manje uloge u serijama „Ljubav, navika, panika“, „Bela lađa“i „Moj rođak sa sela“.

Čuvene reči gospodina Popare „Gospođice, gospođo“i „Mmm, bebo“, koje je uputio liku Lole Golubović (Tanja Bošković), sam je smislio tokom snimanja, a obeležile su njegovu karijeru.

OLIVERA KONATAR

 ??  ??
 ??  ?? Zoran Rankić (1935-2019)
Zoran Rankić (1935-2019)
 ??  ?? Divila sam mu se: Eva Ras
Divila sam mu se: Eva Ras
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia