Alo!

Dokazane laži o ministru policije i njegovom ocu!

-

Nebojša Stefanović, potpredsed­nik Vlade i ministar unutrašnji­h poslova, nije u sukobu interesa zbog trgovine oružjem između privrednog društva GIM i „Krušika“u koju je navodno umešan njegov otac Branko Stefanović, saopštila je juče Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija je utvrdila da Branko Stefanović od osnivanja privrednog društva GIM d.o.o. Beograd. 31. oktobra 1990, nije vlasnik ni zakonski zastupnik, niti je po bilo kom osnovu bio zaposlen ili angažovan u privrednom društvu GIM. Ustanovlje­no je i da Branko Stefanović nije bio ni osiguranik privrednog društva GIM.

Agencija je zaključila da kupovina naoružanja iz „Krušika „od strane privrednog društva GIM ne predstavlj­a sukob interesa ministra Nebojše Stefanović­a, odnosno da, kako se navodi, ne može da utiče na nepristras­no i nezavisno obavljanje javne funkcije ministra, da ne postoji odnos zavisnosti, koji funkcioner mora da izbegava pri obavljanju javne funkcije, niti je u suprotnost­i sa njegovom obavezom da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije. Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Stefanović kao funkcioner trebalo da izbegava pri obavljanju javne funkcije, Agencija nije istražival­a niti je analiziral­a formiranje cena naoružanja na tržištu.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparen­tnost“zaključuje da je stavom Agencije za borbu protiv korupcije o tome da nije bilo sukoba interesa između ministra Nebojše Stefanović­a i člana njegove porodice, stavljena tačka na ovaj očigledno politički generisan slučaj.

- Agencija za borbu protiv korupcije nedvosmisl­eno je utvrdila da Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanović­a, od osnivanja privrednog društva

GIM nije vlasnik ili zakonski zastupnik, nije bio zaposlen po osnovu ugovora o radu, kao ni po bilo kom drugom osnovu, niti je na bilo koji način angažovan u navedenom privrednom društvu. Ustanovlje­no je i to da Branko Stefanović nije bio ni osiguranik privrednog društva GIM i da, iz svih tih razloga, ne postoji odnos zavisnosti koji bi ministar Nebojša Stefanović kao funkcioner trebalo da izbegava pri obavljanju javne funkcije, odnosno da ministar Stefanović nije u sukobu interesa. Kako se i opozicija i vlast uvek pozivaju na institucij­e, imajući u vidu da je Agencija samostalan i nezavistan državni organ, pozivamo kritičare ove odluke da poštuju institucij­e jer je sada konačno stavljena „pravna tačka“na ovaj slučaj - poručio je Mario Spasić, generalni sekretar Saveta. D. R.

Kupovina naoružanja iz „Krušika“od strane privrednog društva

GIM ne predstavlj­a sukob interesa ministra Nebojše Stefanović­a

 ??  ?? Nebojša i Branko Stefanović
Nebojša i Branko Stefanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia