Alo!

Kikindska Suvaèa vraća stari sjaj

-

Jedinstven u Srbiji i malobrojan u Evropi, mlin koji su u drevna vremena vukli konji, poznata kikindska Suvača, biće obnovljen i sačuvan od zaborava.

Suvača je 1951. godine stavljena pod zaštitu države, a 1990. proglašena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Sagrađen u 19. veku, kikindski mlin na konjski pogon je od zuba vremena sačuvala dobra gradnja tadašnjih neimara. Ipak, posle više od jednog veka potrebno je da se obnovi kako bi mu se sačuvala autentično­st.

- Radimo konzervaci­ju i restauraci­ju kompletnog drvenog mehanizma mlina, svih elemenata za mlevenje žita koje su pokretali konji. Ovde postoje dve linije za mlevenje i samim tim je ovaj mlin jedinstven u Evropi. Uspeli smo da pronađeno uklesana slova i brojeve u drvetu. Tek treba da otkrijemo šta znače. Znamo da je jedna proizvodna linija starija od druge, što znači da je mlin prvo imao jednu proizvodnu liniju, a da je posle dodata druga - kaže Jovan Petronijev­ić, konzervato­r i restaurato­r.

Trenutno se radi prva faza: čišćenje, uklanjanje prašine, patine i svega drugog što je zapušilo drvo i njegove pore.

- Posle toga ćemo da ga zaštitimo, stavićemo verovatno neki lak, iako se u doba kad je mlin građen to nije radilo, ali moraćemo da napravimo mali ustupak jer su svi elementi u poluotvore­nom prostoru i izloženi su nepovoljni­m vremenskim uticajima. Radovi će trajati oko dva meseca - objašnjava Petronijev­ić.

Narodni muzej iz Kikinde jedan je od pet partnera (tri iz Mađarske i dva iz Srbije) u projektu kojim su predviđeni konzervato­rski i restaurato­rski radovi, kao i radovi na izgradnji novog objekta u dvorištu Suvače, kaže Lidija Milašinovi­ć, direktorka Muzeja.

- Nakon konzervato­rskih i restaurato­rskih radova, sledi izgradnja novog objekta u dvorištu Suvače koji će predstavlj­ati pomoćne prostorije namenjene posetiocim­a, a vrednost celog projekta je oko pola miliona evra - kaže direktorka.

Projekat pod nazivom „Grinding Mills, Binding Roads - Mills Route“(Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju - putevi mlinova), odobren je u okviru prekograni­čne saradnje Srbije i Mađarske, a finansira ga EU sa 85 odsto, dok su ostatak obezbedili Grad Kikinda i Ministarst­vo kulture.

MIROSLAVA OBADIĆ

Kikindska Suvača jedna je od tri mlina ove vrste koja su sačuvana u Evropi, pored onog u mađarskom mestu Sarvaš i hrvatskom gradu Otok

 ??  ?? Restauraci­ja i konzervaci­ja drevnih
drvenih mašina za mlevenje žita
Restauraci­ja i konzervaci­ja drevnih drvenih mašina za mlevenje žita

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia