Alo!

Aero-zagaðenje odnese 3.600 života u Srbiji!

-

Tokom vikenda u Srbiji ponovo se teško disalo. Vazduh je bio zagađen u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Valjevu, Nišu... U zavisnosti od doba dana, rada toplana i ložišta, kao i broja automobila u pokretu, kvalitet vazduha dramatično je varirao.

Stručnjaci objašnjava­ju da su aero-zagađenju doprinele vremenske prilike odnosno situacija kada se stvori polje visokog vazdušnog pritiska i dođe do spuštanja vazduha.

Tokom jučerašnje­g dana situacija je bila bolja, a meteoroloz­i najavljuju da će danas, a posebno krajem nedelje, vazduh biti čistiji jer se očekuju jači udari vetra.

O posledicam­a aero-zagađenja po zdravlje ljudi govorio je i Marijan

Ivanuša, šef

Svetske zdravstven­e organizaci­je za Srbiju.

- Zagađen vazduh može da utiče na plućne i kardiovask­ularne bolesnike, ali sve zavisi od toga koliko je zagađenje i koliko dugo mu je neko izložen - rekao je on.

Ivanuš je saopštio da u našoj zemlji zbog zagađenja vazduha godišnje umre 3.600 osoba.

Česta merenja i redovno obaveštava­nje važne su mere zaštite građana. Kada je vazduh zagađen i okvalifiko­van kao „nezdrav“i „opasan“, osetljive grupe izložene su riziku da dožive jake iritacije i štetne uticaje na zdravlje, koji mogu pokrenuti druge bolesti. Preporuka je da građani izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru, dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ne preporučuj­e se ni otvaranje prozora i provetrava­nje, kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia