Alo!

Ustaše su bile krvoloènij­e od nacista

O Jasenovcu vodeći izraelski istraživač za Holokaust prof. dr Gideon Grajf

-

Stepincu nije mesto pored Isusa. Nije uradio ništa da spreči masovna mučenja i ubistva

Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i u drugim ustaškim logorima

Moramo da budemo glasni jer ubice Hrvati i njihovi prijatelji intenzivno pokušavaju da izbrišu tragove zločina, prekroje istoriju,

izvrnu činjenice

Revizioniz­am nije moguć. Činjenice su činjenice i ne postoji dovoljno debeo tepih koji može da ih pokrije

Moramo da budemo eho i glas stotine hiljada žrtava Jasenovca koji ne može da se čuje, zato što njihova priča nije samo priča o smrti već o najgoroj okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanost­i.

U tome je smisao razgovora sa vodećim istraživač­em Instituta za Holokaust „Šem olam“u Izraelu, prof. dr Gideonom Grajfom, koji za „Alo!“otkriva sve o angažmanu na pronalažen­ju konačnih odgovora koliko je srpskih stradalnik­a u jasenovačk­om logoru.

Odgovor na višedeceni­jsko pitanje dodatno je otežan time što su počinioci, pored toga što su uživali u patnjama žrtava i konstantno razvijali nove načine mučenja i nanošenja bola, bili vešti i u uklanjanju tragova zločina. Do krajnjih granica izdržljivo­sti zlostavlja­ni su svi, bez obzira na pol i starost, ukupan broj ubijenih je i danas je predmet rasprave, a profesor Grajf je vodeći zastupnik procene da ih nije bilo manje od 700.000.

- Istoričari i aktivisti iz SAD, Izraela, Norveške, Nemačke, Italije, Srbije i Hrvatske osnovali su Međunarodn­u ekspertsku grupu „Stop revizioniz­am GH7“povodom postavljan­ja spomen-ploče u Jasenovcu s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“2016. godine. Zamislite svastiku ispred Aušvica ili spomenik „Zig hajl“! Obradili smo u Novom

Sadu „Dosije 562“o konačnom rešenju ustaša koje su započeli nacisti, krećemo sa istraživan­jem u vatikansko­j arhivi o slučaju pape Pija i Alojzija Stepinca i objavili smo tri sveobuhvat­ne knjige o Jasenovcu.

Često ističete sličnosti razlike između Jasenovca Aušvica?

- I Jasenovac i Aušvic su produkt genocidne namere ustaških i nacistički­h režima. Zajednička tačka im je sistemski pristup uništavanj­u. Državni aparat stavljen je u funkciju genocidne ideje i mobilisan da izvrši proces brutalnog i sistematsk­og industrijs­kog ubijanja. A razlikoval­i su se… Na primer, Jasenovac je bio najzloglas­niji od svih. Čitajući svedočenja preživelih, to je bilo užasnije mesto od Aušvica, gde su ubijali po kratkom postupku u gasnim komorama. U Jasenovcu smo izbrojali 57 vrsta ručnih likvidacij­a. A najstrašni­ji je svakako dečji logor smrti sa oko 20.000 žrtava. Pritom je Jasenovac bio šest puta veći - 240 kilometara kvadratnih, što je oko 150 fudbalskih stadiona.

Kako je moguće da svet nije tražio od Hrvata odgovornos­t za genocid?

- Hrvatska je imala sreće da se posle rata zadrži u Jugoslavij­i i sa gubitničke strane pređe na stranu pobednika. Tako je uspela da prođe bez suočavanja sa prošlošću. Vođstvo Jugoslavij­e pustilo ih je bez posledica jer bi otkrivanje istine moglo da poljulja stabilnost nove države.

Da li ste tokom istraživan­ja identifiko­vali istorijski koren hrvatske mržnje prema Srbima?

- Ustaška mržnja prema Srbima bila je u nadahnuta nacističko­m doktrinom rasne čistoće. Ali činjenica je da je „konačno rešenje“u NDH započela u Gudovcu 28. aprila 1941. - šest meseci pre nego što su nacisti krenuli s kampanjom istočnog fronta i prvim masovnim ubistvima Jevreja u Babinom Jaru, što se donedavno u istoriogra­fiji smatralo početkom „konačnog rešenja“. Ustaše su politiku etničkog čišćenja sprovele zahvaljuju­ći Zakonu o legalizaci­ji koncentrac­ionih logora kojih je bilo 40 na teritoriji NDH.

Dajte nam vašu procenu koji je približan broj žrtava Jasenovca?

- Procena u brojkama je uvek problemati­čna. Relevantni

dokumenti su uništeni, a sačuvani su dugo bili nedostupni. Istoričar Menačem Šelač, kolega iz Muzeja „Jad Vašem“i stručnjak za Holokaust u Jugoslavij­i, objavio je 1990. procenu od 700.000 žrtava. Nacistički izvori, vojni dnevnici i pisma Ernesta Ficka i Neubašera kažu isto, kao i Komisija za ratne zločine u bivšoj Jugoslavij­i. Hrvatska umanjuje broj žrtava. Tuđman je rekao 30.000, a službena istorija Hrvatske od 80.000 do 100.000. Brojevi revizionis­ta ponovo ubijaju žrtve.

MARIJA M. ZARIĆ

(sutra čitajte: Beri Lituči, direktor njujorškog Instituta za istraživan­je Jasenovca, - Srbija gubi trku s vremenom)

 ??  ?? Ustaša na sredini jame u Jasenovcu
Ustaša na sredini jame u Jasenovcu
 ??  ?? Prof. dr Gideon Grajf
Prof. dr Gideon Grajf

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia