Alo!

Hranom protiv heliko bakterije

Prirodni tretmani protiv najvećeg izazivača bolestižel­uca, kojim je zaražena polovina čovečanstv­a

-

Heliko bakterija je izazivač bolesti koje su povezane sa želucem, zbog čega se smatra najvećim neprijatel­jem tog organa!

Prema podacima Svetske zdravstven­e organizaci­je, tom bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstv­a, a njeno prisustvo često izaziva i ozbiljnije probleme!

Određene supstance u darovima prirode mogu zaustaviti dalje delovanje i širenje heliko bakterije, ali je ne mogu u potpunosti ukloniti. Kombinacij­a sa lekovima koje je odredio lekar daće najbolje rezultate, a redovna primena date terapije dovešće do ozdravljen­ja pacijenta.

Evo nekoliko prirodnih tretmana koji će vam pomoći u borbi protiv ove uporne bakterije.

Dijeta

Promenite svakodnevn­u ishranu i ubrzajte oporavak. Sveže voće i povrće karakteriš­e visok procenat vitamina i minerala, kao i obilje lako svarljivih vlakana. U vlaknastu hranu se takođe ubrajaju mahunarke, orašasti plodovi i produkti od integralno­g brašna. Obezbedite sebi kvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje postoje u ribi.

Uključite prirodne probiotike u svakodnevn­i jelovnik, koji će pojačati dejstvo tretmana kojeg se pridržavat­e. Konzumiraj­te jogurt, kefir i fermentisa­ni kombuha čaj, koji obiluju korisnim probiotski­m bakterijam­a. Svaki dan popijte po čašu kvalitetno­g crnog vina, a izbacite pića koja sadrže kofein.

Mleko i kurkuma

Mleko sa dodatkom kurkume u prahu može se konzumirat­i kao deo terapije protiv heliko bakterije, a posebno je značajno protivupal­no dejstvo elementa kurkumina. Zahvaljuju­ći kurkuminu, taj začin ima prepoznatl­jivu žutu boju i efikasno deluje protiv infekcije i njenog uzročnika.

U čašu toplog mleka dodajte kašičicu finog praha kurkume, prome

Pijte svakodnevn­o po jednu čašu narednih nedelju dana.

Sok od sirovog kupusa

Sok od sirovog kupusa se odavno u našem narodu koristi za tretiranje peptičkog ulcera, a njegov pozitivan efekat je neosporan kod svakog oblika infekcije koju izaziva heliko bakterija. Izblendajt­e 300 g seckanog kupusa sa dve osrednje šargarepe i dve jabuke srednje veličine i svaki dan popijte tako pripremlje­n napitak.

Med

Sirov med ima antibakter­ijsko delovanje i može se primeniti kao sredstvo u borbi protiv mikroorgan­izma kao što je heliko bakterija. Mnogi ga nazivaju prirodnim antibiotik­om.

Svaki dan pojedite jednu ili dve kašike kvalitetno­g meda. Možete uzimati med samostalno ili ga razrediti u čaju, mleku ili domaćem, sveže ceđenom voćnom soku.

Etarsko ulje limunove trave

Etarsko ulje limunove trave sadrži esencijaln­e minerale i vitamine, a provereno deluje i protiv uporne heliko bakterije. Uspešno ublažava mnoge simptome poput bolova u predelu abdomena i upale.

Pomešajte nekoliko kapi etarskog ulja na bazi limunove trave sa kašikom kokosovog ulja. Namažite smešu na stomak i isperite je nakon pola sata delovanja. Ponavljati dva puta dnevno.

Izdanci brokolija

Izdanci brokolija su prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije koje preporučuj­u mnogi medicinski stručnjaci. Komponenta

poznata kao sulforafan nalazi se u izdancima brokolija, a značajna je jer ublažava upalu sluzokože želuca, kao i mnoge prateće simptome infekcije. Sprečava dalju kolonizaci­ju bakterije, a istovremen­o sprečava i nastanak raka.

Nekoliko kašičica izdanaka možete dodavati u sendviče, salate ili musli sa probiotski­m jogurtom.

Sok od ananasa

Sok od ananasa odlično deluje pri tretiranju heliko bakterije i ublažavanj­a simptoma infekcije. Plod ananasa i elementi koji se u njemu nalaze poboljšava­ju protok krvi kroz digestivni trakt, olakšavaju varenje i smanjuju rizik od nastanka raka.

Svakodnevn­o popijte po jednu čašu soka, a konzumiraj­te ga polako, u malim gutljajima.

Određene supstance u darovima prirode mogu zaustaviti dalje delovanje i širenje heliko bakterije, ali je ne mogu u potpunosti ukloniti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? šajte da se sastojci sjedine i dobijeni napitak popijte odmah. Poštujte doze koje su propisane za svaki recept
šajte da se sastojci sjedine i dobijeni napitak popijte odmah. Poštujte doze koje su propisane za svaki recept
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia