Alo!

Kurti otvoreno preti Srbiji, to mora da vidii Tramp!

JOVANOVIĆ: Amerika će izgubiti strpljenje s Prištinom, ne isključuje­m mogućnost da i oni povuku priznanje Kosova. VULIN: Njegova tužba je kao da ustaše tuže logoraše Jasenovca

- V. N.

Ono što je najavio juče Aljbin Kurti kao svoje prve korake na mestu premijera takozvane države Kosovo - tužba protiv Srbije za genocid, obavezno uvođenja vojnog roka i formiranje instituta za ratne zločine i genocid - pokazuje da ne želi dijalog, nego rat sa Srbijom.

- Spreman sam za dijalog s Beogradom, ali uz širi politički konsenzus - naveo je Kurti bez problema, nakon što je pre toga najavio tužbu protiv Srbije, kao i uvođenje „obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za „Novosti“naveo da „Šiptari tuže Srbiju za genocid ima smisla kao kad bi ustaše tužile jasenovačk­e logoraše“.

- Ni pokušaj stvaranja vojske ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije. Nisu Šiptari formirali vojsku Kosova uz prećutni pristanak NATO da bi učestvoval­i u mirovnim operacijam­a. Vojska se pravi da bi ratovala, a Šiptari neće napasti ni Albaniju, ni Crnu

Goru, ni Severnu Makedoniju. Vojska Kosova je ozbiljna pretnja miru na Balkanu - naveo je Vulin.

On podseća da je Kurti na čelo takozvanog ministarst­va odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca.

Bivši šef diplomatij­e Vladislav Jovanović za „Alo!“navodi da dijalog ne može da se nastavi dok Priština ne ukine takse.

- Kurti ne pokazuje spremnost ni dobru volju za postizanje sporazuma, već manifestuj­e agresivnos­t prema Srbiji i oni koji ga ohrabruju na razgovore trebalo bi da ga dovedu u ljudski red. Ne isključuje­m mogućnost da Amerikanci jednog dana ne izgube samo strpljenje s Kurtijem, već i čitavim Kosovom, koje nikad nije profunkcio­nisalo kao država. Moramo da ostanemo dobronamer­ni, spremni za razgovor, ali Amerika će morati da izađe mnogo više u susret našim očekivanji­ma i zahtevima. Da li je realno da Tramp povuče priznanje Kosova? Mislim da nije, to će učiniti neki drugi predsednik, pošto on pre svega svim problemima pristupa na neki ekonomski

način, ali ako Ameri ne uljude Kurtija ili ne dovedu nekoga ko je razumniji, teško da može biti dijaloga.

Vojni analitičar Vlade Radulović navodi za naš list da bilo „koja politička elita u Prištini, ako se i može nazvati elitom ljudi su koji su ogrezli u kriminal ili ratnim zločinima“.

- Svi oni imaju isti kurs prema Srbima, što je juče i Kurti dokazao, a iz ugla Srbije teško da postoji ekstremnij­a varijanta. Interesuje me kako će reagovati međunarodn­a zajednica, budući da pored Kfora i NATO ne mogu postojati druge oružane snage. Očigledno da Albanci ne žele suživot sa Srbima - rekao je Radulović.

Iz ugla Srbije teško da postoji ekstremnij­a varijanta od Kurtija

VLADE RADULOVIĆ

 ??  ?? Ne želi dijalog:
Aljbin Kurti
Ne želi dijalog: Aljbin Kurti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia