Alo!

Šumadijski šabi šik

-

Svi imamo neki stari kredenac, stolicu ili drveni krevet koji smo odlučili da bacimo, pretpostav­ljajući da su ti komadi nameštaja potpuno nefunkcion­alni. Međutim, ako pitate umetnike, stare stvari su za sve samo ne za bacanje. Još pre trideset godina u Srbiju je stigao šabi šik, stil uređenja koji stari nameštaj praktično diže iz mrtvih.

Marija Lukić iz Čačka je diplomiran­i inženjer vazduhoplo­vstva, ali stara romantika, čipka i pohabani šik ipak su je opčinili, tako da je u samom centru grada otvorila svoju bajkovitu radionicu u kojoj vreme kao da je stalo.

„Prvi susret sa šabi šikom imala sam početkom devedeseti­h kad sam kao učenica srednje škole otišla u Englesku. Tamo sam posetila radnju čuvene Ejmi

Sloun i ostala očarana svim tim predivno uređenim komadima. Zaljubila sam se u taj pravac”, priča Marija.

Iako ju je životni put odveo na drugu stranu, pa je kao jedina devojka upisala izuzetno težak smer na Mašinskom fakultetu u Beogradu, svojoj prvoj ljubavi, dizajnu šabi šik, vratila se pre nekoliko godina.

„Moja radionica je moj hram, mesto na kojem odmaram svoju dušu i sva ta pozitivna energija kojom pristupam poslu vidi se na mojim radovima. Sve se radi ručno, pažljivo, kako bi se dobio izgled tog pohabanog šika. Moj alat su šmirgla i četkica kojom farbam, a boje sama sastavljam. Starom predmetu daje se novi život punim srcem i tako dobijate ne samo komad nameštaja nego umetničko delo u svom domu”, objašnjava ova neobična umetnica.

U svom radu primenjuje preko četiri hiljade tehnika, a da bi „od babe napravila devojku“kad je reč o nameštaju, Mariji je potrebno deset dana da uništeni komad zablista punim sjajem.

„Šabi šik radi se u beloj i pastelnim bojama, ali ja sam želela da eksperimen­tišem s drugim, jačim bojama, tako da je moj prvi kredenac bio zelene boje, baš onakve kakve smo mogli da ih vidimo u kućama naših baka“, otkriva Marija.

Radionica je moj hram, tu odmaram dušu i sva ta pozitivna energija kojom pristupam poslu i te kako se vidi na mojim radovima

MARIJA LUKIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Stari regal u novom ruhu sad
izgleda kao klasični stilski
nameštaj
Stari regal u novom ruhu sad izgleda kao klasični stilski nameštaj
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia