Alo!

Milanov Maldini III

-

Ćezare, Paolo, Danijel. Maldinijev­i, ujedno i Milanovi. Jer, slavni klub se po njima poznaje još od polovine prošlog veka.

Drugi februar 2020. biće neizbrisiv­im slovima upisan u istoriju čuvene fudbalske porodice, jednako kao u anale Milana. Dok bude „rosonerih“, znaće se da je tog dana za njih u Seriji A debitovao Danijel Maldini, sin Paola i unuk Ćezarea, legendi kluba sa „San Sira“.

Mladi ofanzivni vezista odigrao je tek nekoliko minuta protiv Verone (1:1), jer ga je trener Pioli uveo na teren u nadoknadi vremena. Ni loptu nije dodirnuo, ali je ipak i zvanično krenuo stopama prvog i drugog u dinastiji Maldini.

- Debi je bio moj san još od početka sezone. Bio sam uzbuđen pre meča, ali me je tata smirio. Šteta samo što nismo pobedili, a zaslužili smo tri boda - rekao je 18-godišnjak.

Danijel je debitovao za „rosonere“35 godina posle oca Paola i 66,5 godina posle dede Ćezarea koji, nažalost, nije dočekao da vidi unuka u dresu voljenog kluba (preminuo 2016).

Štoper Ćezare Maldini je prvi meč za Milan odigrao 19. septembra 1954. u trijumfu nad svojim prethodnim timom Triestinom (4:0). Već u prvoj sezoni je osvojio „skudeto“, do kraja karijere među „rosonerima“još tri, a kao kapiten je podigao prvi od sedam Milanovih trofeja prvaka Evrope (1963). Tokom 12 sezona na „San Siru“je odigrao 412 utakmica i postigao tri gola. Kasnije je u dva navrata bio

Danijel Maldini je postao prvi igrač rođen 2000. koji je debitovao za prvi tim Milana

trener „rosonera“i doneo im je Kup kupova 1973. i Kup Italije iste godine.

Levi bek i štoper Paolo Maldini je debitovao 20. januara 1985. Mesec dana potom klub je kupio Silvio Berluskoni i uveo ga u vreme najveće slave. Zahvaljuju­ći i Paolu, kasnije kapitenu i simbolu „rosonerih“. Svih 25 sezona profesiona­lne karijere je proveo u Milanu. Odigrao je 902 utakmice i postigao 33 gola, osvojio je sedam „skudeta“, pet titula šampiona Evrope, tri trofeja prvaka sveta... Od prošle godine radi kao direktor kluba.

Deceniju od Paolovog poslednjeg meča, tačnije 3.899 dana, crveno-crni dres na prvenstven­oj utakmici je nosio njegov sin Danijel. Maldini Treći. Dinastija traje. Ž. V.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia