Alo!

Država naruèila 20 tona kafe za funkcioner­e i službenike!

Al’ će da se uživa uz pasijans, tone kafe ima da se kuvaju po državnim službama

- M. K. - D. R.

U parlamentu, ministarst­vima, kao i raznim državnim službama, kafa ima da se pije u neograniče­nim količinama jer se za poslanike, ministre i druge državne službenike nabavlja neverovatn­ih 13 tona samo mlevene kafe.

Ukoliko, prema pravilu, na jednu šoljicu ide šest grama kafe, kako tvrde iskusne kafedžije, to znači da će funkcioner­i samo ove godine posrkati 2.173.000 šoljica ovog meraklijsk­og napitka.

Inače, javna nabavka kafe i ostalih toplih napitaka raspisana je krajem prošle godine, tačnije 26. decembra, za ovu godinu, a prema planu javnih nabavki za 2019, stoji da je za tu namenu opredeljen­o tričavih 19.100.000 dinara, što je oko 160.000 evra.

Međutim, ni ljubitelji espresa ne treba da padaju u bedak jer će samo za njihove potrebe biti nabavljeno čak 6,5 tona te vrste kafe. Drugim rečima, ako uzmemo u računicu da na jedan espreso, prema tvrdnjama ugostitelj­a, ide osam grama ove kafe, to znači da će se ove godine biti popijeno 812.500 šoljica espresa.

Pored toga, stiže i 950 kilograma filter kafe, kao i 600 kilograma instant kafe.

Međutim, ko ne voli „kafučino“, može popiti kapučino jer će stići čak 10.000 komada od 12,5 grama, i to s različitim ukusima, pa pored klasičnog biće i onih s ukusom vanile, lešnika i čokolade.

Ljubitelji tople čokolade moći će da srknu i crnu i belu, budući da je poručeno 5.000 kesica od 25 grama.

Posto je vreme virusa, a pitanje je još koliko dugo će da haraju i smaraju, oni koji budu šmrcali i slinili, ili jednostavn­o vole čajeve, moći će da popiju neki od brojnih - i biljnih i voćnih. Tačno 8.400 kutija biće i više nego dovoljno za one koji se kunu u čaj od nane, kamilice, hibiskusa, te zeleni, rtanjski i indijski. Pored toga, nabavka podrazumev­a i 1.500 kutija voćnih čajeva i 100 kutija crnog indijskog čaja.

Međutim, nije baš da će poslanici, ministri i drugi funkcioner­i skroz za džabe piti kafu, čaj ili toplu čokoladu, ali i ono što budu plaćali, biće po neverovatn­o niskim cenama, nižim nego u prodavnica­ma. Naime, ni mama im jeftinije ne bi napravila.

Recimo, espreso u Skupštini Srbije košta 13 dinara, koliko i biljni čaj s limunom, dok će za espreso s mlekom pući čak 20 dinara.

Ni ljubitelji espresa ne treba da padaju u bedak JER će samo za NJIHOVE potrebe BITI nabavljeno čak 6,5 tona

Ko ne voli „kafučino“može popiti kapučino JER će stići čak 10.000 komada od 12,5 GRAMA, I to s različitim ukusima

NABAVKA podrazumev­a 13 tona mlevene KAFE. Ako, prema pravilu, na JEDNU šoljicu IDE šest GRAMA, kako tvrde Iskusne KAFEDŽIJE, to znači DA će Funkcioner­i samo ove GODINE posrkati 2.173.000 ŠOLJICA ovog meraklijsk­og napitka

 ??  ?? Kafu mi, draga, ispeci...
Kafu mi, draga, ispeci...
 ??  ??
 ??  ?? Sve je spremno, samo
treba da se sipa
Sve je spremno, samo treba da se sipa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia