Alo!

Snimili film u kom car Lazar pije vino iz turske lobanje!

SRAMOTNO: Srbi prikazani kao monstrumi

- M. M. Z.

Glavni vitezovi srpskog kralja u sramnom ostvarenju turskog scenariste i režisere Kamila Ajdina prezivaju se Karadžić i Milošević

Ako je i od turske kinematogr­afije, mnogo je! U ostvarenju „Turci dolaze: Mač pravde“, koje potpisuje scenarista i režiser Kamil Ajdin, srpski knez Lazar predstavlj­en je kao najveći monstrum koji je hodao zemljom i koji ima samo jednu želju - da popije vino iz lobanje sultana Mehmeda Drugog.

Treba napomenuti da se glavni Lazarevi vitezovi u tom ostvarenju prema navodima turskih medija prezivaju Karadžić i Milošević. Što se samog filma tiče, osim što su uloženi veliki novci, u potpunosti se izvrću istorijske činjenice, pa se tako meša period vladavine Murata Drugog i njegovog sina Mehmeda Drugog Osvajača, kao i Lazara Hrebeljano­vića i despota Lazara Brankovića, sina Đurađa Brankovića.

Zaplet filma se sastoji u tome da kralj Lazar otima Maru Branković (unuka Lazara Hrebeljano­vića u stvarnosti), pa Turci kreću u Srbiju da je „oslobode iz kandži krvožednog vladara“.

Profesor dr Boris Stojkovski sa Odseka za istoriju Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Novom Sadu, za „Alo!“navodi da je očigledno da to nije film koji je zasnovan na istorijski­m činjenicam­a.

- To ostvarenje je zasnovano na fikciji i proizvoljn­osti i nikako ga ne bi trebalo tumačiti u kontekstu istorijske nauke ili bilo kakvih naučnih činjenica. Film nisam gledao, ali iz nekih najava koje su se proširile po medijima vidi se da ima niz istorijski­h grešaka: knez Lazar nije bio kralj, u njegovo vreme Carigrad nije bio osvojen, Mehmed Osvajač je to učinio tek 1453, dakle, sedam decenija nakon

Kosovske bitke i Lazareve pogibije - objašnjava Stojkovski i podseća da „jedini Lazar iz doba Mehmeda Osvajača je bio je despot Lazar Branković, koji je u mladosti bio osmanski zarobljeni­k i do kraja života veliki protivnik Turaka“.

- Sve istorijske činjenice su, da tako kažem, izvrnute i ne odgovaraju istorijski­m izvorima, čak ni najnepouzd­aniji i najnegativ­nije orijentisa­ni osmanski hroničari srednjeg veka nisu na ovakav način prikazival­i događaje. Ovo nije usamljen slučaj u turskoj kinematogr­afiji, setimo se samo filma „Fatih 1453“o osvajanju Carigrada, koji nema nikakve veze ni sa osmanskom, ni sa balkanskom istorijom, već je u pitanju politička propaganda - kaže on.

Ova „spektakl“se prikazuje u Turskoj od 20. decembra, a distribuci­ja filma je predviđena je u Evropi, kao i na Balkanu, ali i u SAD i Australiji. Još nije poznato da li će se film prikazivat­i i u Srbiji.

Glavni vitezovi srpskog kralja u sramnom ostvarenju scenariste i režisera Kamila Ajdina prezivaju se Karadžić i Milošević

 ??  ?? U turskom ostvarenju, kralj Lazar, kako su ga predstavil­i, u rangu je najgorih krvnika u istoriji
Scena u kojoj „Lazar s leđa ubija gosta¨
U turskom ostvarenju, kralj Lazar, kako su ga predstavil­i, u rangu je najgorih krvnika u istoriji Scena u kojoj „Lazar s leđa ubija gosta¨

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia