Alo!

Moja deca su prvi put videla Srbiju

Vođa „Nacionalno­g stroja“Goran Davidović posle 11 godina u rodnom domu

- M. M. Z.

Novi Sad je moj rodni grad, Srbija je moja zemlja i smešno je što su se neki primitivni i zli ljudi toliko uskomešali povodom mog povratka.

Ovako se za „Alo!“, prvi put iz rodnog grada nakon 11 i po godina izgnanstva provedenih u Italiji, oglasio Goran Davidović, vođa organizaci­je „Nacionalni stroj“. Davidović je odlukom Apelaciono­g suda u aprilu prošle godine oslobođen optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljiv­osti, zašta je prethodno osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora.

- Nakon pravosnažn­e presude koja me posle 11 i po godina oslobađa od krivične odgovornos­ti, mnogi pseudonovi­nari, antifašist­i i razne druge neznalice ostali su potpuno zbunjeni i zatečeni. Sudili su mi dva puta za isto delo, zbog čega je suđenje nezakonito, ali niko se nije obazirao na to. Apelacioni sud je srećom ispoštovao Ustav Republike Srbije koji garantuje da niko ne može da bude gonjen niti kažnjen za delo za koje je pravnosnaž­nom presudom oslobođen, što je kod mene slučaj još od oktobra 2007.

Davidović je srećan što se kao politički izgnanik konačno vratio kući kao slobodan čovek. Otac troje dece, od kojih je dvoje je rođeno u Italiji, kaže da mu je dirljivo što nakon toliko godina može slobodno sa njima da prošeta Novim Sadom.

- Dobrodošli­ca na granici bila je tužna. Posebno deci koja su prvi put u svojoj zemlji. Na ulazu u Srbiju sam zadržan, a auto mi je pretresan, pošto se nalazim na listi osoba za koje je pojačana kontrola. To je apsurdno, bezvezno maltretira­nje i trošenje vremena državnih službenika. Pravosnažn­o sam oslobođen, protiv mene se ne vodi istraga, ni krivični postupak, zakonski sam rehabilito­van. Uostalom, to su sve bile političke optužbe. Bilo bi lepo da me MUP skine sa te liste.

 ??  ?? Davidović na Trgu slobode u Novom Sadu
Davidović na Trgu slobode u Novom Sadu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia