Alo!

Srbi gutaju „bensedine“kao bombone

-

Svaka četvrta ili peta osoba u Srbiji, odnosno između 20 i 25 odsto populacije Srbije, povremeno ili svakodnevn­o uzima neki od preparata benzodiaze­pina, odnosno sedativa, ukazuju poslednja istraživan­ja Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta u Beogradu.

Poređenja radi, u zemljama severne Evrope, taj procenat je ispod 10 odsto, ukazao je klinički farmakolog tog fakulteta, docent doktor Janko Samardžić.

- Možemo govoriti o velikoj primeni i o njihovoj zloupotreb­i - ističe doktor Samardžić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema rečima doktora Samardžića, posebno zabrinjava podatak da preko 15 odsto studentske populacije povremeno ili kontinuira­no koristi sedative.

On ukazuje da su mladi i najosetlji­vija populacija korisnika ovih lekova i da je potrebno dosta rada s njima.

- Tu imamo i problem politoksik­omanije, dakle istovremen­e primene i kombinovan­ja više različitih lekova i s alkoholom. Tu su rizici i posledice dugoročne i mlade osobe su populacija na kojoj treba najviše raditi - upozorava Samardžić.

Istovremen­o, stariji građani su grupa koja procentual­no najviše koristi sedative.

- To je problemati­čno s više aspekata. Dakle, to nisu lekovi izbora koji bi se koristili u starijoj populaciji. Oni nepovoljno utiču na proces učenja i pamćenja, a mogu čak da utiču na razvoj i pogoršanje demencije. U više studija je dokazana i udruženost primene ovih lekova s povećanim traumatizm­om kod starijih osoba, dakle sa pojavom povreda i preloma u kućnim uslovima - rekao je za RSE Samardžić. Doktor Samardžić ističe da „još govorimo o visokom procentu primene ovih lekova“i da razloga za brigu i dalje ima. E. A.

Posebno zabrinjava podatak da preko 15 odsto studentske populacije povremeno ili kontinuira­no koristi sedative

miliona evra građani Srbije su u 2018. potrošili na lekove za

smirenje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia