Alo!

Lekari iz bebe izvadili BEBU!

Doktori operisali odojče, iz čijeg su abdomena izvadili mrtvog blizanca

- E. A.

Roditelji su šestomeseč­nog Irfana doneli u bolnicu zbog sumnje da pati od tumora zbog kojeg mu je porastao stomak. Kada su lekari otvorili mališana, naišli su na retku anomaliju

Jedan u pola miliona! Upravo tako redak slučaj dogodio se u Indiji, gde su lekari operisali šestomeseč­nu bebu za koju su, zbog uvećanog stomaka, sumnjali da ima tumor. Ispostavil­o se da su iz nje izvadili drugu bebu!

Ifran, star svega šest i po meseci, primljen je u bolnicu u koju su ga doneli roditelji, sumnjajući da mu stomačić raste zbog tumora. Lekari su se složili da se u njegovom abdomenu najverovat­nije nalazi tumor koji je neophodno što pre odstraniti. Tim od 15 lekara iz Medicinsko­g koledža i bolnice u Patni, u indijskoj saveznoj državi Bihar, umesto tumora je iz mališana izvadio mrtav fetus, javili su u četvrtak indijski mediji.

Ova retka anomalija u medicini je poznata kao „fetus u fetusu“i dešava se kod jedne od pola miliona beba, objasnili su dr Amrendra Kumar i dr Nigam Prakaš Marajan iz tima lekara koji je operisao malog Irfana.

Prema medicinski­m izveštajim­a, stomak, ruke i glava tog fetusa bili su skroz razvijeni, ali nije bilo otkucaja srca. Veruje se da je reč o blizancu kojeg je Irfan „apsorbovao“, odnosno koji se tokom razvoja u majčinoj utrobi zaglavio u njegovom abdomenu.

Prvi takav slučaj koji je medicinski dokumentov­an dogodio se 1800. U SAD je 2008. bilo 11 sličnih slučajeva, a u martu 2018. je u Indoneziji iz desetomese­čne bebe, takođe iz njenog abdomena, izvađen mrtav blizanac.

Zarobljeni fetus se obično ponaša kao parazit u odnosu na onog koji preživi i hrani se njegovom krvlju dok je u majčinoj utrobi, objasnili su lekari.

Ovakav slučaj u medicini je poznat kao „fetus u fetusu“i dešava se kod jedne od pola miliona beba

 ??  ?? Mrtvi brat je bio parazit u Irfanovom telu
Mrtvi brat je bio parazit u Irfanovom telu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia