Alo!

Umesto prve dame u Belu kuaeu stiže „prvi gospodin“?

- E. A.

Borba među članovima Demokratsk­e stranke za nominaciju za predsednič­ke izbore u SAD u prvi plan izbacila je do juče nepoznatog Pita Butidžidža (38), koji vodi na unutarstra­načkim izborima u Ajovi. Ukoliko se domogne nominacije i na izborima pobedi, po svemu sudeći, aktuelnog predsednik­a Donalda Trampa, s njim bi se u Beloj kući dogodila promena kakva do sada nije viđena.

Pit Butidžidž je, naime, deklarisan­i gej i oženjen je Čejstenom Glezmanom, nastavniko­m iz Mičigena, s kojim je sklopio brak 2018. Ukoliko bi postao predsednik SAD, u Belu kuću bi se prvi put u istoriji pojavio „prvi gospodin“, umesto do sada uobičajene prve dame, odnosno supruge predsednik­a.

Do pokretanja kampanje za predsednič­kog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačel­nik u državi Indijani, u gradu Saut Bend koji broji tek nešto više od 100.000 stanovnika. Školovao se na Harvardu, zatim Oksfordu zahvaljuju­ći stipendiji, a potom je bio obaveštajn­i oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi „Mekinsi“. U politiku je ušao početkom 2017, kada se neuspešno kandidovao za mesto predsednik­a Demokratsk­og nacionalno­g komiteta. Kao najmlađi među demokratsk­im kandidatim­a za predsednik­a SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike. Takođe, on je prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštiji­h u prikupljan­ju sredstava u kampanji.

Da li će mu sve ovo pomoći da kao prvi gej predsednik u Belu kuću useli s “prvim gospodinom”, znaće se u narednim mesecima.

 ??  ?? Butidžidž (levo) sa suprugom
Butidžidž (levo) sa suprugom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia