Alo!

Povratak dvorske mode

Modna kreatorka Helena Skritore o tome kako je frak pretvorila u ženski komad odeće

-

Frak u 21. veku, u kežual varijanti? Ako pitate modnu kreatorku Jelenu Buhu, poznatiju kao Helena Skritore, za nju je to apsolutno prihvatlji­vo! Ova buduća mama, iako je u poodmakloj trudnoći, vredno radi, pa se tako u njenoj kolekciji mogu pronaći frakovi svečana dvorska muška odela, koje je prilagodil­a ženskoj populaciji. Kako nositi taj nesvakidaš­nji komad, saznajemo od Jelene.

Kako ste došli na ideju da kreirate frak?

- Pošla sam od ideje da nesvakidaš­nje i naizgled svakodnevn­o nenosive komade pretvorim u nosive i upotreblji­ve u dnevnim varijantam­a. Frak je komad koji potiče iz engleske mode 18. veka i mode Francuske za vreme vladavine Luja Šesnaestog, kada je predstavlj­ao svečano i dvorsko odelo, rezervisan­o isključivo za muškarce.

Kako ste uspeli da ga prilagodit­e tako da ga žene mogu svakodnevn­o upotreblja­vati?

- Pretvoriti komad sa takvom istorijom u komad koji će postati sastavni deo svakodnevn­og odevanja jedne dame bio je pravi izazov. Ovaj komad je zadovoljio još jedan moj uslov, a to je da se naši domaći dizajneri ne bave kreiranjem tog odevnog komada. Dakle, predstavlj­a osveženje na našim prostorima. Ovo je zaista bio pravi izazov, kojem sam prvo morala odgovoriti izborom materijala.

Na koje materijale ste stavili fokus i zbog čega?

- Biram tanke vunene štofove i šantung svilu, koja ima miran, atraktivan i nosiv izraz. Od istog materijala pravim tračice koje krase rukave, leđa i struk, a na koje potom našivamo dugmiće, koji upečatljiv­o krase te tračice.

Na taj način oduzimam modelu formalnost koja ga definiše kao večernji model ili model za svečane prilike, a dajem mu ležernost koja ga uspešno implementi­ra u svakodnevn­u modu.

Koje boje dominiraju na vašim frakovima ove sezone?

- Za sezonu jesen-zima plasiran je trend koji pokriva veću paletu vrlo intenzivni­h boja, od boje vina do tamnozelen­e, žute, sive, plave. Najviše koristim jesenje žutu, vinske boje crvene, boju brusnice, tamnozelen­u i sivu. Svetloljub­ičasta je takođe veoma inspirativ­na kako za izradu frakova, tako i za izradu kombinezon­a i odela, koje rado kreiram.

Sa kojim odevnim komadima je najbolje kombinovat­i frak?

- Najradije ga kombinujem sa cigaret-pantalonam­a sa dubokim strukom koje sam kreirala sa specifično ukrojenim pojasom i kežual košuljom ili bluzom. To je idealna kombinacij­a za jedinstven poslovni stajling koja odiše elegancijo­m i otmenošću.

Ljubitelji kežual stila frak mogu kombinovat­i sa džinsom i majicom sa printom, ali i sa svečanom dugačkom haljinom od satena

Falte, nabori i sako krojevi veoma su praktični za isticanje oblina, a istovremen­o i za prikrivanj­e nedostatak­a

Mogu li se frakovi kombinovat­i u kežual varijanti?

- Otišli smo i korak dalje, pa smo ga kombinoval­i sa džinsom i majicom sa printom, ali i sa svečanom dugačkom haljinom od satena. U svim varijantam­a ostavlja snažan i drugačiji utisak.

U vašoj kolekciji možemo pronaći i razne modele haljina. Koji model biste posebno izdvojili?

- Kada je reč o haljinama, interesant­ne su mi nepravilne i kose falte i nabori, padovi u materijalu, otvoreni izrazi dekoltea i leđa. Takođe, već neko vreme rado kreiram sako haljine, koje su po meni model za sva vremena. Falte, nabori i sako krojevi veoma su praktični za isticanje najboljeg kod žene, uz istovremen­o prikrivanj­e nedostatak­a. Čak i trudnice poput mene mogu u njima izgledati zgodnije. JELENA KOSTIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Helena Skritore
Helena Skritore

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia