Alo!

Đardija napada ljude i pse!

Sve što treba da znate o jednom od najčešćih crevnih parazita koji napadaju kućne ljubimce

-

Ako ste primetili da vaš pas često ima dijareju, da mu je stolica izrazito neprijatno­g mirisa, te da gubi na kilaži - vrlo je moguće da je zaražen đardijom. Snežana Bošnjak Šakić iz Udruženja „Pet mondo“vas upoznaje sa ovim najčešćim crevnim parazitom kod pasa, koji se može preneti i na čoveka.

Šta je to?

Đardija je jednoćelij­ski parazit, koji parazitira u prednjem delu tankih creva kod pasa, mačaka, čoveka, ali i kod drugih životinja kao što su krave, ovce ili jeleni. Đardija je veoma čest uzročnik stomačnih neprijatno­sti. Lako se prenosi i na čoveka, i to je najčešća bolest prljavih ruku i šapa. Kako dolazi do zaraze? Psi se mogu zaraziti putem prljave, ustajale vode, prilikom njuškanja zemlje na mestu na kojem se nalazi parazit ili putem zaražene hrane. Đardija se eliminiše iz organizma izmetom i zato se kućni ljubimci mogu ponovo zaraziti. Kontaktom sa takvim izmetom mogu se zaraziti i njihovi vlasnici.

Kada uraditi test?

Neki psi koji su inficirani đardijom nemaju nikakve simptome ili se samo povremeno javlja proliv, koji je ograničeno­g trajanja. Ipak, prisustvo đardije kod većine pacijenata, a pogotovo mladih pasa, dovodi do izražene kliničke slike, koja se manifestuj­e učestalim prolivom koji može imati i primese sluzi, psi neretko dobiju i povišenu temperatur­u, a karakteriš­e ih umor i bezvoljnos­t.

Veterinari preporučuj­u da uradite test na đardiju ukoliko primetite sledeće simptome kod vašeg psa: Ako ima proliv

Ako ima gasove neprijatno­g mirisa

Ako pas jede mnogo trave

Ukoliko pas kašlje i ima iscedak iz nosa Ukoliko gubi na težini

Zarazi su podložniji stariji psi i štenci. Stoga je veoma bitno da bar jednom godišnje psa odvedete kod veterinara na redovnu kontrolu stolice. Dijagnoza se postavlja na osnovu koprološko­g pregleda i fekalnog antigen testa.

Kako se leči?

Za lečenje se

Psi su se razvili kao mesojedi, ali pripitomlj­avanje i život pored čoveka napravili su od njih omnivore

najčešće koriste tablete koje sadrže aktivnu supstancu metronidaz­ol. Tablete se psu daju do 10 dana, a mogu se primenjiva­ti i u kombinacij­i s fenbendazo­lom. Psa bi trebalo hraniti lako svarljivom i laganom hranom - u tu svrhu postoji takozvana medicinska hrana za pse, a vlasnici neretko svojim ljubimcima pripremaju i obareni pirinač sa piletinom.

Da li postoji opasnost za ljude?

Đardija je zoonoza, što znači da se i ljudi mogu razboleti. Ako skupljate pseći izmet golim rukama ili koristite iste izvore vode, mogli biste da se zarazite. Dakle, što se tiče prenošenja bolesti na ukućane, to je teoretski moguće, ali ako se vodi računa o pranju ruku, ne bi trebalo da se desi.

Prevencija

Đardija je još jedan od razloga zašto vlasnici pasa treba da pokupe izmet svojih ljubimaca sa zelene površine. Čišćenje okoline i uklanjanje izmeta mogu pomoći da se spreči reinfekcij­a. Naravno, kao i uvek, treba pažljivo rukovati izmetom, a i brižno ga uklanjati, da bi se smanjila kontaminac­ija okoline. Takođe, potrebno je i redovno čistiti posude za hranu i vodu i dezinfikov­ati prostor u kojem pas boravi. Nameštaj i ravne površine u stanu ili kući treba oprati dezinfekci­onim sredstvima, kao i pseće ogrlice i povoce. Preporučuj­e se i kupanje životinje na početku i na kraju terapije da bi se uklonili eventualni ostaci izmeta sa krzna.

Mogu se zaraziti putem prljave, ustajale vode, prilikom njuškanja zemlje na mestu gde se nalazi parazit ili putem

hrane

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia