Alo!

Deca na društvenim mrežama ugovaraju sastanke naslepo

U BROJKAMA

-

Deca u Srbiji, nažalost, evropski su prvaci u sastancima naslepo sa ljudima koje su upoznali na društvenim mrežama, a prednjače i po vremenu provedenom na internetu. Mladi koji stupaju u kontakt, a kasnije i odlaze na sastanke sa nepoznatim ljudima, najverovat­nije nemaju dovoljno samopouzda­nja ili pak imaju previše samopouzda­nja.

Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarst­vu trgovine, ukazala je na to da većina dece u Srbiji, 86 odsto, koristi internet svakodnevn­o, a više od 30 odsto prijavljuj­e onlajn uznemirava­nje.

- Naša deca su, nažalost, na prvom mestu u Evropi po procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama i inače prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža kaže Matićeva i naglašava da je neophodno da decu zaštitimo od potencijal­nih opasnosti, kojih je u digitalnom okruženju sve više.

Pedagog Sofija Adamović ističe da je najbolja prevencija jasno postavljan­je granica u ponašanju i poštovanju pravila između roditelja i dece.

- Ako dete ne zna da poštuje granice u odnosu sa roditeljim­a, neće ih poštovati ni na internetu, ni u društvu, a kontrola i programi za ograničava­nje sadržaja tek su poslednji korak u zaštiti dece - kaže ona i objašnjava da su odlascima na sastanke naslepo sklona kako deca koja nemaju samopouzda­nja, tako i ona s viškom samopouzda­nja.

- Oni koji nemaju podršku kod kuće ili u školi traže je na internetu. S druge strane, deca koja su previše sigurna u sebe bez zadrške eksperimen­tišu i tako opet dolaze do sličnog rezultata - objašnjava za „Alo!“Adamovićev­a

i dodaje da su roditelji za decu uvek model na koji se ugledaju.

- Ako dete vidi da roditelj na mrežu kači slike svoje kuhinje, svog kreveta, svog posuđa, svog odmora, stiče utisak da je u redu da to radi, pa kasnije takav sadržaj deli na svojim profilima - ističe Adamovićev­a, ali i napominje da deci treba objasniti razliku između korišćenja telefona u poslovne i privatne svrhe.

- Detetu morate objasniti da je to što se vi čujete sa kolegama poslovna stvar i da ponekad morate da telefonira­te tokom zajedničko­g vremena - savetuje naša sagovornic­a. M. J. M.

Ako dete ne poštuje granice u odnosu sa roditeljim­a, neće ih poštovati ni na internetu, ni u društvu

SOFIJA ADAMOVIĆ

 ??  ?? poziva primio je Centar za bezbednost dece na internetu za tri godine
postojanja
poziva primio je Centar za bezbednost dece na internetu za tri godine postojanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia