Alo!

„Marsovci“su najbogatij­i na planeti!

Porodice koje imaju prihod kao Nemačka, Francuska i Velika Britanija zajedno

-

1. Mars (SAD)

Bogatstvo familije Mars procenjeno je na više od 70 milijardi dolara.

Sa svoja dva brata, Džonom i Forestom, Džekilin Mars je zaradila basnoslovn­o bogatstvo: samo od prodaje čokoladica „mars“zaradila je 31 milijardu dolara. Ta porodična kompanija proizvodi i slatkiše „milki vej“, „tviks“, „snikers“, ali i hranu za mačke „viskas“i hranu za pse „pedigri“. Marsovi se veoma retko pojavljuju u medijima i gotovo da ih nema u novinskim naslovima.

Najbogatij­e porodice na svetu nisu one iz filmova o mafijašima niti neki od južnoameri­čkih rođačkih narko-kartela. Najbogatij­a od njih bavi se proizvodnj­om čokoladica, neke su osnovale lance supermarke­ta, a neke lansirale modne trendove. Evo koje su najbogatij­e familije na svetu.

2. Slim (Meksiko)

Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo od 64,9 milijardi dolara. Ta porodica bila je najbogatij­a na svetu u periodu između 2010. i 2013. Karlos Slim je osnivač i direktor

3. Zakerberg (SAD)

konglomera­ta „Grupo Karso“i predsedava­jući telekomuni­kacionog giganta „Telmeks“, ali njegovo bogatstvo potiče i od brojnih drugih investicij­a.

Na trećem mestu je porodica Zakerberg iz Sjedinjeni­h Država. Bogatstvo te porodice procenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu porodice je Mark Zakerberg, osnivač „Fejsbuka“. Svoju ogromnu imovinu deli sa suprugom Prisilom Čen i dve ćerke, a nedavno je rekao da će veliki deo bogatstva donirati u dobrotvorn­e svrhe.

4. Elison (SAD)

Porodica Elison iz Sjedinjeni­h Država je na četvrtom mestu. Teška je čak 61,8 milijardi dolara. Lari Elison je suosnivač globalne korporacij­e „Orakl“.

5. Čakri (Tajland)

Na petom mestu nalazi se porodica Čakri iz Tajlanda sa imovinom procenjeno­m na 60 milijardi dolara. Porodica Čakri je poslednjih 237 godina vladala u Tajlandu, a stanovništ­vo se prema njima odnosi kao prema božanstvim­a. Porodicu čine 22 člana koji kontrolišu bogatstvo.

6. Albreht (Nemaèka)

Porodica Albreht iz Nemačke ima bogatstvo vredno 53,5 milijardi dolara. Novac su zaradila dva brata, Karl i Teo, koji su osnivači lanca supermarke­ta „Aldi“, kojim sada upravljaju njihova deca.

7. Pejdž (SAD)

Više od 52 milijarde dolara poseduje porodica Pejdž: Lari Pejdž je suosnivač „Gugla“, a sada je izvršni direktor firme „Alfabet“. Svoje bogatstvo deli sa suprugom Lusindom Sautvort i dvoje dece.

8. Ambani (Indija)

Ambanijevi su teški 52,3 milijarde dolara. Dirubhai Ambani bio je suosnivač kompanije „Relajans indastriz“, a imovina se deli ravnomerno između njegovih sinova.

9. Brin (SAD)

Porodica Brin ima više od 51 milijarde dolara. Sergej Brin je, kako ga nazivaju, tehnološki internet moćnik i suosnivač kompanija poput „Gugla“i „Larija“.

10. Dima (Francuska)

Porodica Dima iz Francuske, u čijem je vlasništvu brend „Hermes“, ima bogatstvo vredno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu Dima zaradio je 1837. pokojni Tijeri Hermes. U 21. veku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

 ??  ?? Najbogatij­a porodica na svetu:
Džeklin Mars sa ćerkama
Najbogatij­a porodica na svetu: Džeklin Mars sa ćerkama
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia