Alo!

BURMA OD BOMBE

- MILIVOJE MILI ČOLIĆ estradanje.com

Nisam mogao da naslutim da će ovako prosečne pesme i izvođači na „Beoviziji 2020“uzdrmati javno mnjenje. Umesto da sa mirom sačekamo pobednika, mi smo počeli da analiziram­o pesme u sitna creva, tražimo politički nekorektne poruke i izigravamo veće katolike od pape!

Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme „Svadba velika“u izvođenju Bore Dugića i grupe „Balkubano“iz takmičenja za „Beoviziju 2020“, kao i sa svih platformi RTS-A na kojima se pesma promoviše. U saopštenju se navodi da je nedopustiv­o davanje javnog prostora i promocija pesme čiji tekst eksplicitn­o poziva na ubistvo žene koja je rekla „ne“, koji promoviše ideju da žena treba da bude „moja ili ničija“, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi. U redu, kritika je usvojena i tekst sporne pesme je promenjen, Bora Dugić zbog zdravstven­og stanja neće nastupati na „Beoviziji“i Autonomni ženski centar je verovatno zadovoljan. Ja nisam!

AŽC ponizno molim, kada već ima moć da menja stvari, da nastavi sa slušanjem i napravi spisak svih popularnih pesama u kojima se promoviše nasilje nad ženama. Posebno im skrećem pažnju na sve takve pesme koje pevaju žene. Nije sporno samo fizičko nasilje već i duhovno i svi oni pozivi na blud i nemoral, a o estetici spotova neću ni da govorim. Nasilje svake vrste danas najviše promovišu pesme koje izvode žene. Smešno mi je da su Bora Dugić, koji se farba u ticijan, i Danijel Đurić, koga malo jači vetar može da oduva, optuženi za promociju nasilja nad ženama. Sporna reč je bila „bomba“, AŽC je pobedio i bomba je zamenjena burmom. Ostala je „Bomba“Neda Ukraden, šta je sa njom? Andija Jo lepotu devojke o kojoj peva opisuje stihom „oči meduze“, meduza je prelepa, zar ne?

Za kraj imam pitanje za Autonomni savez žena. Praktično ste burmu izlili od bombe, kakvoj ženi bi odgovarao simbol ljubavi od te „legure“? Čini mi se da ste licemerne?!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia