Alo!

Tajna japanskog čuda

Jedina zemlja koja je savladala koronaviru­s bez ograničava­nja kretanja

-

Broj zaraženih koronaviru­som u Japanu pada i smanjio se na nekoliko desetina, iako ta zemlja nije imala mere restrikcij­e kao većina drugih u svetu. Građanima nisu bile nametnuta nikakva ograničenj­a kretanja, restorani, kafići i frizerski saloni ostali su otvoreni, a vlasti nisu koristile nikakve mobilne aplikacije za praćenje.

U Japanu čak nije ni osnovan centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u zemlji je testirano tek 0,2 odsto populacije, što je jedna od najmanjih stopa u razvijenim državama.

Od kovida-19 umrlo je manje od 800 ljudi, a u Tokiju, koji je jedno od najgušće naseljenih područja u Japanu, broj novozaraže­nih je jednocifre­n.

- Gledajući broj umrlih, jasno je da je Japan bio veoma uspešan, ali epidemiolo­zi i lekari ne znaju zašto - kaže Mikihito Tanaka, član vladine savetničke grupe za koronaviru­s.

Mediji su objavili listu 43 moguća razloga zbog kojih je Japan bio uspešan u borbi protiv koronaviru­sa, koja uključuje različite faktore, od kulture nošenja maski, malog broja gojaznih ljudi, do relativno rane odluke da se zatvore škole, čak i pretpostav­ke da Japanci prilikom govora, zbog karakteris­tika jezika, ispuštaju manje kapljica pljuvačke.

Jedan od važnijih faktora je i to da je Japan vrlo brzo počeo s traženjem osoba sa kojima su zaraženi bili u kontaktu, što je bilo moguće jer u japanskim zdravstven­im centrima više od polovine medicinski­h sestara ima iskustva u praćenju zaraza.

Takođe, japanske vlasti su se koncentris­ale na traženje mogućih žarišta epidemije kao što su klubovi i bolnice, kako bi se zaraza locirala pre nego što izmakne kontroli. Japanu je, navodi se u izveštajim­a, u pripremi za borbu protiv kovida-19 mnogo pomoglo i usidravanj­e kruzera „Dajmond princes“, koji je u februaru zadržan u luci Jokohama, i na kojem se zarazilo više stotina ljudi: to je japanskim stručnjaci­ma omogućilo da vrlo rano dobiju vredne podatke o tome koliko brzo i lako se virus širi. Kao još jedan faktor navodi se i veoma razvijena svest o prevenciji i zdravlju koja postoji kod japanskih građana.

Japancima nisu bila nametnuta nikakva ograničenj­a kretanja, restorani, kafići i frizerski saloni ostali su otvoreni, a vlasti nisu koristile nikakve mobilne aplikacije za praćenje. U Japanu čak nije ni osnovan centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a od kovida-19 umrlo je manje od 800 ljudi

 ??  ?? Japanci još jednom pokazali da su najdiscipl­inovaniji narod na svetu
Japanci još jednom pokazali da su najdiscipl­inovaniji narod na svetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia