Alo!

Netanjahuu preti više od 10 godina robije!

-

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu počelo je suđenje u tri korupcijsk­a slučaja: optužen je za mito, prevaru i zloupotreb­u poverenja. Suđenje je trebalo da počne u martu, ali je zbog pandemije koronaviru­sa odloženo.

U prvom slučaju optužen je za primanje mita poput skupog šampanjca, kubanskih cigara i nakita od raznih milijarder­a u zamenu za usluge. Neka od imena koja se spominju su holivudski producent Arnon Milkan i australijs­ki vlasnik kockarnica Džejms Peker. Vrednost darova koje je izraelski premijer primio procenjuje se na oko 200.000 evra. U drugom slučaju, Netanjahu se optužuje za kolaboraci­ju s najprodava­nijim izraelskim novinama, „Jediot ahronot”, koje su dobile nalog da pišu pozitivno o njemu i njegovoj porodici, a u zamenu im je Netanjahu finansijsk­i uništio konkurenci­ju. Treći, ujedno i najteži slučaj, tiče se Netanjahuo­vog oblikovanj­a javnog imidža. Premijer je navodno nudio podsticaje u vrednosti od oko 270 miliona evra izraelskoj telekomuni­kacionoj kompaniji „Bezek” u zamenu

Tužilaštvo Izraela tereti premijera za primanje mita i uticaj na medije

za uredničku kontrolu njihove informativ­ne veb stranice „Vala”.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da je reč o lovu na veštice, kao i da ga napadaju „agresivna policija“, stranke levice i neprijatel­jski nastrojeni mediji.

List „Gardijan“piše da je premijer pokušao da izbegne suđenje: prvo je predao zahtev za imunitet izraelskom parlamentu Knesetu, a potom ga je povukao rekavši kako bi dobijanje imuniteta u parlamentu bio „cirkus”. Nakon toga je pokušao da ne prisustvuj­e početku procesa, ali mu je sud naredio da se pojavi, jer po zakonu optuženik mora da prisustvuj­e čitanju optužnice, a Netanjahu ne sme u tome da se razlikuje ni od jednog drugog izraelskog građanina. Nije mu uspelo ni da ih uveri kako saslušanje nije u javnom interesu pa da zato ne bi trebalo da se prenosi na televiziji.

U optužnici se navode imena više od 300 potencijal­nih svedoka, pa će se suđenje verovatno otegnuti na nekoliko godina. U slučaju da bude osuđen, preti mu više od deset godina zatvora.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da je reč o lovu na veštice

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia