Alo!

Neverovatn­i maslaèak Veliko èišaeenje krvnih sudova

-

Nepravilna ishrana bogata lošim masnoćama, smanjena fizička aktivnost i razne degenerati­vne promene koje donose godine izazivaju pojavu taloženja masti duž zidova krvnih sudova, poznatu i pod imenom arteroskle­roza.

Srećom, dokazano je da zdrav način života i mediterans­ka ishrana, čak i kod ljudi koji imaju genetsku predispozi­ciju za pojavu ove bolesti, mogu da anuliraju rizik, pa da do oboljenja i ne dođe. Zato bi svi koji su podložni pojavi plakova duž zidova krvnih sudova trebalo da izbegavaju masnu hranu, da leče povišen šećer i pritisak, da povećaju fizičku aktivnost i smanje eventualnu gojaznost. Alkohol i nikotin su pogubna kombinacij­a za krvne sudove, ali i kafa, previše soli i gazirani napici.

Priroda uglavnom ima rešenje da se preduprede mnoge tegobe, pa tako neke lekovite biljke, osim što mogu da vam očiste krvne sudove, mogu ih učiniti i elastičnij­im. Osećaćete se preporođen­o i podmlađeno, a mnoge tegobe će biti ublažene ili će nestati.

Suv ili čak sveži koren maslačka koristi se kao izuzetan napitak koji čisti krvne sudove. Kašičicu suvog korena prelijte s dva decilitra vode, pa kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Ostavite da odstoji jedan sat, pa pijte tri puta dnevno po trećinu napitka pre jela. Maslačak je odličan i za čišćenje jetre.

Malina, aronija i jagoda

Ukoliko ne postoji alergijska reakcija, čim počne sezona ovih slasnih plodova, treba ih uvrstiti u svakodnevn­u ishranu. Ipak, ne treba očekivati čudo od činije pune malina jer je lečenje lekovitim travama i voćem dugotrajan i spor proces koji podrazumev­a redukciju celokupnog jelovnika i načina života.

Alkohol i nikotin su pogubna kombinacij­a za krvne sudove

Moaeni beli luk

Rusko lečenje zakrčenih krvnih sudova neizostavn­o obuhvata i beli luk. Bilo svež ili u tinkturi, redovnim uzimanjem obezbediće­te poboljšanj­e cirkulacij­e, prevenciju moždanog udara i bolju prokrvljen­ost krvnih sudova. Poznati ruski iscelitelj I. P. Kurenov predlaže sledeći metod: usitnite u blenderu glavicu belog luka i jedan limun s korom, pa prelijte litrom proključal­e vode. Kad odstoji 24 sata, procedite, pa uzimajte po kašiku tri puta dnevno posle jela.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia