Alo!

Graðanima juèe leglo 50.000.000 evra!

-

„Država najveći teret krize izazvane koronaviru­som preuzima na sebe”, poručuje ministar Mali

Isplata jednokratn­e novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili putem sajta ili telefona počela je juče. Novac je stigao na račune 500.000 građana Srbije, a kako je najavio ministar Siniša Mali, do 7. juna svi će biti isplaćeni.

Nakon što je završena isplata za dva miliona penzionera i primalaca novčane socijalne pomoći, Uprava za trezor jutros je počela sa isplatama građanima.

- Prijavilo se više od četiri miliona ljudi, što je uz penzionere i primaoce novčane socijalne pomoći ukupno šest miliona građana Republike Srbije. Tražili smo pravu meru pomoći, koja će im pomoći da pokriju neke troškove, da imaju novca da kupe ono što možda do sada nisu mogli. To se vraća našoj privredi - rekao je Mali i dodao da je za tu pomoć država izdvojila oko 600 miliona evra.

- Po 500.000 građana dnevno će dobijati uplate od 100 evra. Oni će do 7. juna biti isplaćeni. Pokazali smo koliko smo kao država ozbiljni i na ovaj način to i dokazujemo - rekao je on i ponovio da država pomaže prvi put u istoriji i da ima dovoljno novca.

- Nije to mala pomoć, svi smo mi

Nije to mala pomoć, svi smo mi manje ili više pogođeni, a ovim želimo da pokažemo da država najveći teret krize izazvane virusom korona

preuzima na sebe

manje ili više pogođeni, a ovim želimo da pokažemo da država najveći teret krize izazvane koronaviru­som preuzima na sebe. Pomoć podrazumev­a i garantnu šemu, isplatu minimalne zarade... Država je ranije bila ekonomski slaba, više je vodila računa o sebi, puštala je privatnike da se snalaze bukvalno kako znaju i umeju, a sada više nije tako - istakao je on.

Mali je poručio da je jaka privreda pokretač ekonomije svake zemlje, a da je osnovni cilj mera bilo očuvanje radnih mesta i proizvodnj­e.

- Prvi put država isplaćuje tri minimalne zarade za 1.052.000 radnika. Jedan minimalac je već isplaćen, a slede još dve uplate - rekao je Mali i ponovio da se, kada je reč o isplati minimalne zarade, ta mera odnosi na pomoć privredi, ali da novac ide direktno na račune zaposlenih.

Ministar je najavio da se narednih dana očekuje otvaranje nekoliko fabrika jer strani investitor­i ne odustaju od ulaganja, ali je istakao da se razmatraju i nove mere za podsticaje zapošljava­nja.

M. J. M.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia