Alo!

Letovanje u Hrvatskoj - noaena mora u najavi!

Zašto biste rizikovali da imate neprijatno­sti kad već trošite svoj novac

-

Odlazak na letovanje u Hrvatsku zbog epidemije antisrpstv­a koja tamo bukti lako vam se može pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Srbija se pre nekoliko dana nije našla na spisku od deset zemalja kojima je dozvoljen ulazak u „lijepu njihovu“. To neme veze sa zdravstven­im merama, nego su, ocenjuju sagovornic­i „Alo!“, komšije našle samo još jedan perfidan način da nam poruče da smo nepoželjni i da naše turiste ni tokom ove letnje sezone neće dočekati raširenih ruku. Kada se tome doda zastrašuju­ća statistika prema kojoj su do 2019. dnevno beležena po dva napada na Srbe, da bi tokom prošle i ove godine taj broj još i porastao, čini se da je na letovanje na obali od Dubrovnika do Umaga bolje zaboraviti.

Dragan Simeunović, profesor na Fakultetu političkih nauka, uveren je da treba izbegavati putovanje u Hrvatsku i letovanje u toj zemlji zbog ozbiljnog porasta antisrpsko­g raspoložen­ja.

- Pitanje odlaska na odmor u Hrvatsku jeste pitanje inteligenc­ije. Možete proći lepo, ali vi ste se kockali. Visok je procenat mogućnosti da budete napadnuti ili da doživite neku neprijatno­st jer se zaista vidi da smo tamo nepoželjni, takve poruke nam se šalju u kontinuite­tu. Takođe, treba da budete opušteni na odmoru, nikako napeti, a tamo se sigurno ne možete opustiti. Drugačija je situacija nego sa Crnom Gorom i kompleksni­ja, da ne kažem opasnija. U Crnoj Gori je vlast antisrpski raspoložen­a, a narod nije, dok je u Hrvatskoj obrnuto, vlast ne demonstrir­a te izlive mržnje prema Srbima, a građani s druge strane, nažalost, ispoljavaj­u takvu emociju - navodi profesor za „Alo!“.

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, smatra da građani Srbije ne treba da svojim parama pune budžet Hrvatske, koja ugnjetava njihove sunarodnik­e, one malobrojne koji su ostali u njoj da žive.

- Građani Srbije ne treba da letuju u zemljama koje su antisrpski orijentisa­ne, u kojima se etnički čisti srpski narod, gde se napada srpska crkva, gde se krše osnovna ljudska prava srpskog naroda. Kada je reč o Hrvatskoj, ne treba da žmurimo na stotine primera da su našim ljudima odmah po dolasku na letovanje oštećeni automobili samo zbog srpskih tablica. Na automobili­ma se najčešće napiše „za dom spremni“ili „Srbe na vrbe“. To sve govori da tamo, nažalost, vlada jedna antisrpska atmosfera i da Srbi nisu dobrodošli - naglašava Linta. On dodaje da temelj te države jeste antisrpstv­o, koje ne jenjava nego se sve više širi jer se ta mržnja prenosi i na decu.

- Broj etnički motivisani­h fizičkih napada na Srbe koji žive tamo porastao je u poslednje vreme drastično, kao što se povećao i broj ustaških grafita i poruka mržnje. Ali najviše zabrinjava činjenica da nadležne državne institucij­e na to ne reaguju, ne pronalaze ni nalogodovc­e ni počinioce, zbog čega se stiče utisak da je to sasvim legitimno. To je loša poruka koja daje krila ustaškim snagama da samo nastave da rastu - zaključuje naš sagovornik. J. Đ.

Visok je procenat mogućnosti da budete napadnuti ili da doživite neku neprijatno­st jer se zaista vidi da smo tamo nepoželjni

DRAGAN SIMEUNOVIĆ, profesor FPN

 ?? FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK, PRIVATNA ARHIVA ??
FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK, PRIVATNA ARHIVA
 ??  ??
 ??  ?? Čak se i Srbi na sezonskom radu u turizmu vraćaju
iz „lijepe njihove“sa longetama i podlivima
Čak se i Srbi na sezonskom radu u turizmu vraćaju iz „lijepe njihove“sa longetama i podlivima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia