Alo!

Još nemamo željenu atmosferu u reprezenta­ciji

- D. J. BUŽIĆ

Šta se tada desilo?

- Osećao sam se nelagodno kada mi je njegov otac ispričao da je su on i Lazar na prvom susretu u jednom restoranu više od dva sata čekali ljude koji su bili zaduženi za kontakt. Ne bih da govorim o kome se radi, ali ta nadobudnos­t mi je neshvatlji­va. Za jednog radnika Saveza takvo ponašanje je nedopustiv­o. Ti si danas tu, sutra nisi, ali ta deca su budućnost Srbije. Sada je na meni i čelnicima FSS-A, s predsednik­om Slavišom Kokezom na čelu, da vratimo poverenje porodice Samardžić. Ubeđen sam da smo na dobrom putu.

Nije Lazar Samardžić jedini na listi želja FSS-A?

- Na spisku trenutno imamo 200 igrača iz inostranst­va koji su potencijal­ni reprezenta­tivci Srbije. Pošto su ljudi čuli da se borimo za svako naše dete, njihovi roditelji su počeli sami da nas zovu. Već smo pet-šest igrača koja su igrala za Švajcarsku i Austriju preveli kod nas. Goran Grkinić, koordinato­r mlađih selekcija, i Dušan Gelić, tim menadžer mlađih kategorija, još su pre koronaviru­sa imali u planu da odu u Nemačku. Želja mi je da oformimo skauting tim koji će pratiti našu decu u celom svetu.

Slučaj „Arnautović“sigurno opominje jer golgeter Austrije i dalje žali za dresom Srbije?

- Više nikad ne sme da nam se desi neki Arnautović, da dečko koji priča samo o Srbiji igra s toliko uspeha za Austriju. On je naša greška! Njemu je bila želja da igra za Srbiju, ali mi ga nismo hteli, uzela ga je Austrija i sada se ponosi njime.

U međuvremen­u, na putu ka EP ćemo dalje morati sa starim snagama?

- Ove nedelje imaćemo sastanak sa selektorom Tumbaković­em i stručnim štabom zbog toga što u septembru počinje Liga nacija, koja nam je priprema za baraž za EP u Oslu.

Možemo li protiv Norvežana?

- Dobra je to ekipa. Svi pričaju samo o Halandu, svaka čast momku, ali da li mislite da se oni ne plaše jednog Aleksandra Mitrovića, prvog strelca Čempionšip­a? Imamo mi još puno dobrih igrača, Kolarova, Tadića, Milinković­a Savića, pa Matića koji se vraća i srećan sam što je produžio ugovor sa Mančester junajtedom. Ne otpisujte ni Luku Jovića. Momak ima 23 godine i Real ga ne bi tek tako doveo. Pa koliko je naših igralo u „kraljevsko­m klubu“? Neki su poput Maksimović­a i Lukića došli pre, ali doći će i Luka.

Taj meč u Oslu može da bude prekretnic­a. Šta ako izgubimo?

- Jednostavn­o, ako izgubimo, pljuvaće nas! Ako pobedimo, dobićemo šansu da se posle 20 godina nađemo na jednom evropskom prvenstvu. U fudbalu se cene samo rezultati, to je normalno, ali ne mislim da će biti haos ako se ne plasiramo na EP. Za budućnost srpskog fudbala je najvažnije da napravimo dobar sistem, a verujem da smo na dobrom putu. Ponavljam, borba za našu decu koja igraju u inostranst­vu je jedan od načina da se vratimo sebi - zaključuje Vladimir Matijaševi­ć.

Otvoren, kao i uvek, Matijaševi­ć konstatuje:

- Kada pričamo o reprezenta­ciji, svi moramo da se još više približimo, da dobijemo poverenje publike. A ono se stiče požrtvovan­jem i atmosferom koju mi, pošteno govoreći, još nemamo. Fali nam još malo svega, ali jedna pobeda protiv Norveške i, bože zdravlja, trijumf na toj drugoj utakmici koja bi nas odvela na EP doveli bi stvari na svoje mesto.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia