Alo!

Nagovorite ih da jedu povraee

-

I psi mogu biti napeti, nesrećni, zabrinuti, besni, impulsivni, tužni, te je moguće da i pas može biti depresivan ili anksiozan, piše magazin „Pas“. Kao i ljudi, svaki pas drugačije reaguje na smrt ili gubitak. Jedan će imati negativno i netipično ponašanje, drugi će psihički da tuguje, dok treći neće odavati nikakve znake. Međutim, bilo kakva promena u psećem životu može pokrenuti depresiju. U ekstremnim slučajevim­a, kad pas izgubi člana porodice, tugovanje može dovesti do gubitka apetita, nezaintere­sovanosti za druge ljubimce ili aktivnosti, te karakteris­tičnog cviljenja.

Najbolji lek za svakog psa je ljubav vlasnika. Psi vole da budu u društvu ljudi, a zapravo im posvećujem­o premalo vremena, pa vam savetujemo da manje vremena provodite na internetu, a da se više posvetite aktivnosti­ma u prirodi sa svojim ljubimcima.

Možda ste primetili da neodoljivi nosići naših mezimaca umeju da promene boju pa da od svetloroze postanu tamnoroze, piše magazin „Mačka“. Da li je to razlog za zabrinutos­t?

Stručnjaci kažu - nije. Mačji nosići menjaju boju kada su mace uzbuđene srećne nakon igranja ili kada su pod stresom, kada se uplaše, na primer. To se događa kada dođe do iznenadnog porasta broja otkucaja srca (ubrzan puls) i skoka krvnog pritiska. Nema razloga za zabrinutos­t ako se boja

Maleni Srećko je danima ležao pored magistrale, gde se borio za mrvice hrane kako bi preživeo. Od momenta kada smo došli po njega, njegova radost i želja za životom se ne mogu opisati. Iako nema nogu, i dalje ima dušu i srce veliko, pa nam zahvalno liže ruke i stalno maše repom. Srećkova istrajnost da nosića ubrzo vrati u nežnoroze. Važno je znati da i temperatur­a tela ima ulogu u ovom fenomenu. Kada je hladno, macama će nos biti svetle boje, a tokom vrelih letnjih dana biće tamniji. savlada sve nevolje nas neprestano zadivljuje. Srećko izvlači najviše iz života i uči nas koliko je život dragocen, te da u svakoj situaciji treba razmišljat­i pozitivno i nikad ne odustati.

Ako želite Srećka za svog kućnog ljubimca, pozovite Udruženje „Pet mondo“na 065/27-27-374. Ili pogledajte

Neki psi su veliki ljubitelji zdravih zalogaja, a druge pak ne možete nikako naterati da pojedu malo povrća. Srećom, postoji trik kojim možete da prevarite svog ljubimca, savetuje magazin „Pas“.

Mnogi psi obožavaju šargarepu, svežu ili kuvanu, ali ako to nije slučaj s vašim mezimcem, naš sajt www.petmondo.rs i društvene mreže Facebook, Twitter i Instagram sa nalogom „Pet Mondo Serbia“.

Usvajanje preko „Pet monda“

„Pet mondo“sve životinje udomljava isključivo uz potpisan ugovor o odgovornom vlasništvu. Svaka od životinja o kojoj Udruženje narendajte svežu šargarepu i umešajte je u granule ili vlažnu hranu koju vaš pas inače jede, ili je skuvajte i - Vikendom je sa psima zgodno posetiti i Avalu i Kosmaj, gde su i ugostitelj­ski objekti pet-frendli. Kada su u pitanju duži odmori, tu je Sokobanja, takođe i Rtanj koji je bogat stazama za pešačenje - idealno za rekreaciju sa ljubimcima. Ko želi da obiđe više destinacij­a, može da poveže obilaske Orašca, Aranđelovc­a, Topole i Oplenca Zanimljivo je obići i Staru planinu, ali iz pravca Pirota. Divno je i na Fruškoj gori, kao i u Donjem Podunavlju, na Tari i jezeru Perućac - kaže direktorka TOS-A. brine ima svoj zdravstven­i karton. Sve su čipovane i vakcinisan­e, a imaju i svoj pasoš. Takođe, svi udomitelji od Udruženja dobijaju paket usvajanja, koji sadrži identifika­cionu pločicu s imenom životinje i brojem telefona novog vlasnika, ogrlicu i povodac, paket hrane i igračku. ispasirajt­e, pa je kao pire dodajte obroku.

Brokoli možete psu dati kao dodatak uz obrok (pospite komadiće preko obroka), ponuditi smrznut, kuvani ili svež. Ima mnogo vlakana, kalcijuma, beta-karotena, vitamina C i A, a ima malo kalorija. Izvrstan je za prevenciju raka, ali pazite s količinom jer može izazvati gasove.

Organska bela rotkva za psa je odličan izvor folata i kalcijuma i odlična je za gubljenje kilograma. Možete je kao pire dodati u obrok za psa ili je iseckati svežu i psu ponuditi kao poslasticu. Neke kuce je vole i kuvanu ili pečenu.

Psi vole i sirovo i kuvano povrće, a savet stručnjaka za ishranu pasa je da se ono psu uvek daje ispasirano ili umiksano u blenderu, kao kaša ili gusti sok. Kratko kuvanje povrća olakšava varenje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia