Alo!

Braaea su da se vole i pomažu!

Predsednik Srbije uruèio znaèajnu medicinsku i novčanu pomoae narodu u Srpskoj

- D. R.

Bratska poseta! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je juče u Banjaluku, uručivši tom prilikom Republici Srpskoj pomoć vrednu gotovo 2,7 miliona evra.

Vučić je naveo i da se izašlo s idejom i da je Srbija zaintereso­vana da počne razgovore sa Vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovin­i.

- Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedeljka naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje da vidi kojom brzinom i po kom modelu, koncesiono­m ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi taj aerodrom - rekao je on. Taj aerodrom nalazio bi se između Trebinja, Bileće i Gacka.

- Želimo da izgradimo kompleks

aerodroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za RS. Od strateškog značaja - rekao je Vučić i dodao da su mu i predstavni­ci MTU, nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

- Zato je važno da gradimo aerodrome bliže, da i Trebinje, Hercegovin­u stavimo bliže u mrežu. Mnogo je potrebno do Trebinja, a to je najlepši srpski grad i važno je da pomognemo ljudima u Hercegovin­i. To je važno i za Srbiju i za RS - rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će Srbija, ako bude potrebno, a verovatno će biti s obzirom na teška vremenima, pružiti dodatnu finansijsk­u injekciju pre kraja godine Republici Srpskoj. On je kazao da je obaveza Srbije, onoliko koliko može, da pomaže srpskom narodu u RS, i činiće to uvek poštujući Dejtonski sporazum. Istakao je da je Dejtonski sporazum sveto pismo za Srbiju, i da bi voleo da stvari ostanu u njegovim okvirima.

Vučić je rekao da je planirano da parlamenti Srbije i RS

usvoje zakon o zaštiti očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Naši parlamenti će doneti istovetni zakon, da ne bude samo na deklarativ­nom nivou. Daćemo posebnu podršku očuvanju ćiriličnog pisma. Podržaćemo izdavačke kuće koje štampaju na ćiriličnom pismu, i podržaćemo finansijsk­i firme koje koriste ćirilično

pismo. Nikome nećemo da branimo upotrebu drugog pisma, jer je i latinično pismo naše pismo. Ali ćirilicu treba da sačuvamo i ekonomskim podsticaji­ma - naglasio je on.

Najavio je da će razgovori sa predstavni­cima RS biti nastavljen­i i da će se obeležavan­je pogroma tokom operacije „Oluja“održati zajednički 4. ili 5. avgusta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pomoć vredna 2,7 miliona evra
Pomoć vredna 2,7 miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia